Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maersk raportează scăderea acțiunilor în urma avertismentului de profit

sky.com
Maersk

Compania daneză A. P. Moller Maersk A/S a avertizat joi că supracapacitatea pe segmentul livrării de containere pe plan global va afecta anul acesta profiturile mai mult decât estima, iar majorarea tarifelor nu va compensa efectele perturbărilor din Marea Roşie, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

După acest anunţ, acţiunile Maersk au scăzut cu 15% la Bursa de la Copenhaga, în timp ce titlurile rivalei Hapag-Lloyd înregistrau un declin de aproximativ 9%.

De asemenea, avertismentul a determinat compania să-şi suspende programul de răscumpărare de acţiuni.

Atacurile houthi asupra navelor din Marea Roşie au forţat marile companii de shipping să evite Canalul Suez, cea mai rapidă rută maritimă între Asia şi Europa, pe unde trece aproximativ 12% din traficul maritim mondial. Giganţii shipping-ului Maersk şi Hapag-Lloyd au decis să îşi trimită navele pe rute mai lungi şi mai scumpe, în jurul Capul Bunei Speranţe. Această rută adaugă 10 zile la durata unei călătorii între Asia şi Nordul Europei, precum şi un milion de dolari în plus la consumul de carburant.

Maersk, una dintre cele mai mari companii de transport maritim din lume, cu o cotă de piaţă de aproximativ 17%, transportă mărfuri pentru giganţi ca Walmart, Nike şi Unilever. Compania, care este văzută ca un barometru al comerţului mondial, a anunţat că o treime din livrările sale sunt afectate de perturbările din Marea Roşie.

După ce pandemia a majorat profiturile, firmele de transport maritim s-au grăbit să comande noi vapoare, iar Maersk a avertizat că în acest an se va resimţi supracapacitatea pe segmentul livrării de containere pe plan global, dar efectele se vor simţi şi în 2025 şi posibil şi în 2026.

Maersk se aşteaptă în acest an la un profit înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 1-6 miliarde de dolari, faţă de nivelul 9,6 miliarde de dolari din 2023. Analiştii se aşteaptă anul acesta la EBITDA de 6,6 miliarde de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.