Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maestrul Victor Rebengiuc, decorat de preşedintele Iohannis cu Steaua României / FOTO

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Victor Rebengiuc Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit miercuri actorului Victor Rebengiuc Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni. "De peste şase decenii, activitatea dvs se împleteşte cu bucuriile şi cu tristeţile românilor, cu speranţele şi cu aspiraţiile românilor. (...) Prin personajele cărora le-aţi dat viaţă aţi fost şi veţi rămâne un artist devotat spiritului umanist, liber şi tolerant. Aţi dovedit în numeroase rânduri că vedeţi şi că apăraţi mai clar şi mai bine ca mulţi alţii valorile pe care construim parcursul european al ţării noastre. (...) În jurul lui, stimate domnule Victor Rebengiuc, aţi strâns studenţi şi tineri actori, fiind răsplătit de recunoaşterea criticii, dar mai ales de devotamentul unui public care vă iubeşte. Vă apropiaţi de un frumos jubileu, însă misiunea dumneavoastră în societatea românească şi în lumea artei dramatice este departe de a se fi încheiat. Domnule Victor Rebengiuc, de 140 de ani, din anul Independenţei României, deviza Ordinului Naţional 'Steaua României' este 'In Fide Salus' - 'În credinţă este salvarea'. Sunt cuvinte cum nu se poate mai potrivite pentru dumneavoastră, care v-aţi dedicat viaţa unei nobile arte, având credinţa că, prin cultură, umanitatea îşi găseşte salvarea în faţa urii şi a intoleranţei", a afirmat preşedintele Iohannis, la ceremonie.

Şeful statului a amintit că Festivalul Naţional de Teatru este dedicat anul acesta actorului Victor Rebengiuc şi are drept motto - "Teatrul schimbă lumea", arătând că acest lucru exprimă într-un mod fericit încrederea în forţa modelatoare a artei. "Am acordat Înaltul Patronaj acestei ediţii a Festivalului Naţional de Teatru pentru că vă sunt alături în crez!", a precizat Iohannis.

Actorul Victor Rebengiuc i-a mulţumit preşedintelui Iohannis pentru distincţie. El a arătat că, de-a lungul celor 61 de ani de carieră, sunt mulţi oameni care au ajutat la cristalizarea acesteia, menţionând profesorii Laura Buzescu şi Lucia Sturdza Bulandra, regizorii Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Silviu Purcărete, Dan Mugur, actorii Amza Pellea, Silvia Popovici, Gina Patrichi, Dumitru Rucăreanu, Sanda Toma. "Sunt şi ei în această decoraţie şi vă mulţumesc şi în numele lor", a spus actorul, conform Agerpres.

La finalul ceremoniei, Victor Rebengiuc a propus un moment de reculegere în memoria actriţei Olga Tudorache. "Să ne gândim o clipă la o mare actriţă pe care a avut-o teatrul românesc şi pe care astăzi am pierdut-o, mă refer la Olga Tudorache", a spus el. Şeful statului i-a acordat actorului Victor Rebengiuc distincţia în semn de "apreciere pentru remarcabilele interpretări artistice susţinute în întreaga sa carieră actoricească, pe scenă şi pe ecrane, în care şi-a pus talentul, energia şi inteligenţa pentru a da viaţă şi frumuseţe marilor roluri ale vremurilor sale, pentru dăruirea cu care a format generaţii întregi de actori, cărora le-a dedicat pasiunea şi talentul său".

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.