Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MAFIA din Sănătate: 'Toate firmele mari cu echipamente super-speciale sunt la mâna mea'

medic spaga mita

Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, Lazăr Iordache, se lăuda că "are la mână" toţi marii producători de echipamente medicale, se arată în referatul procurorilor DNA prin care s-a cerut arestarea preventivă a acestuia, pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă.

Procurorii arată că, în perioada aprilie - iunie, inculpatul Lazăr Iordache i-a promis unei persoane cu funcţie de conducere din Ministerul Sănătăţii 5% din sumele alocate de MS pentru două spitale - Săpoca şi Petroşani - (destinate construirii unei staţii de epurare, respectiv pentru dotarea cu echipamente medicale), iar la 28 aprilie i-a remis suma de 126.000 de lei în legătură cu atribuţiile de serviciu ale funcţionarului privind semnarea alocărilor bugetare către acele spitale şi pentru ca acesta să îşi exercite influenţa asupra persoanelor responsabile din minister.

CITEȘTE REFERATUL AICI

"La data de 14 iunie 2016, având în vedere pierderea de către (...) a calităţii de (...) al Ministerului Sănătăţii, infracţiunea de dare de mită s-a epuizat, însă a continuat săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă. Astfel, Iordache Lazăr a reiterat promisiunile sale de acordare a unor sume de bani în vederea obţinerii exercitării influenţei (...) asupra (...) din cadrul Ministerului Sănătăţii, (...), pentru a semna alocările bugetare către spitalele Petroşani şi Săpoca. Sursa sumelor de bani promise şi remise de Iordache Lazăr a reprezentat-o chiar fondurile alocate de Ministerul Sănătăţii pentru realizarea proiectelor de construire a unei staţii de epurare la Spitalul Săpoca şi dotare cu echipamente medicale la Spitalul Petroşani", se arată în referatul DNA.

Sursa citată menţionează că Iordache, în calitate de vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, intra în contact cu toţi marii producători de echipamente medicale, având în vedere obligaţia acestora de a se înregistra la ANMDM, impusă de art. 31 din H.G. nr. 54/2009.

Citește și: Două femei s-au certat timp de 8 ore și au murit de epuizare / FOTO

"Cu privire la relaţia pe care o are cu aceştia (marii producători de echipamente medicale - n.r.), Iordache Lazăr afirma că: 'Pentru că firmele mari cu dotări, cu echipamente superspeciale, aia sunt toţi la mâna mea. Şi dacă apar în ecuaţie, eu pot să îi iau...' (...). Din declaraţia de interese depusă de Iordache Lazăr la 3 iunie 2015 rezulta că la acel moment ocupa funcţia de reprezentant al Ministerului Sănătăţii la C.A. Sp. Săpoca", susţin procurorii.

În cadrul discuţiilor avute, conform documentului, Iordache solicita intervenţii pe lângă ministrul Sănătăţii şi directorul economic din cadrul aceluiaşi minister, pentru ca aceştia să dispună alocarea de sume de bani către aceleaşi unităţi spitaliceşti sau către alte unităţi indicate de el. În acest sens, o întâlnire cu un reprezentant din MS a avut loc în aprilie, în biroul din cadrul instituţiei în care acesta din urmă îşi desfăşura activitatea.

Citește și: STUDIU Donald Trump si Hillary Clinton au profil de… psihopat

La discuţii, Lazăr Iordache i-a solicitat celui cu care s-a întâlnit să îl ajute pentru a fi alocate sume de bani la secţiunea investiţii pentru spitalele Petroşani şi Săpoca, dar şi pentru spitalele din judeţul Suceava.

"În cadrul acestei întâlniri, la un moment dat, Lazăr Iordache a început să-i vorbească în şoaptă, la ureche, spunându-i: 'Şefu, aveţi la mine o sumă de bani, să vi-i dau eu!', după care i-a prezentat o bucată de hârtie (un post-it alb), pe care erau făcute menţiuni olografe cu un calcul matematic. Astfel, (...) a realizat că în calculele respective erau trecute sumele de bani alocate anterior de către Ministerul Sănătăţii către Spitalul Petroşani din judeţul Hunedoara, Spitalul Săpoca din judeţul Buzău şi spitalele din judeţul Suceava. Totodată, (...) a observat că, în urma calculelor, pe bilet era trecută la final suma de 123.000 de lei", se mai arată în referatul procurorilor.

Citește și: Lângă Palatul Parlamentului se montează un tobogan acvatic lung de 330 de metri

Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, Lazăr Iordache, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce Tribunalul Bucureşti a admis marţi propunerea DNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.