Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mafia surdo-muților - DIICOT a reținut persoane cu dizabilități auditive și de vorbire care aveau rețea de comerț în trenuri

DIICOT

Trei persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT într-un dosar în care se investighează exploatarea prin muncă a unor persoane cu deficienţe auditive şi de vorbire.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii DIICOT de la Structura Centrală au dispus reţinerea a trei persoane cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane în formă continuată, şantaj şi răzbunare pentru ajutorul dat Justiţiei.

Sâmbătă, procurorii şi poliţiştii au efectuat şase percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti şi pe raza judeţelor Ialomiţa, Galaţi şi Timiş, fiind investigaţi mai mulţi suspecţi, persoane cu dizabilităţi auditive şi de vorbire, care ar constituit, în 2017, un grup infracţional cu scopul principal de săvârşire a infracţiunii de trafic de persoane, prin exploatarea prin muncă a persoanelor cu deficienţe auditive şi de vorbire.

Procurorii susţin că cei trei inculpaţi ar fi ameninţat şi ar fi agresat o parte dintre persoanele vătămăte care au oferit date cu privire la activitatea infracţională.

De asemenea, arată anchetatorii, aceştia, în mod constant, ar fi exercitat violenţe psihologice (jigniri, ameninţări, intimidare, urmărire şi supraveghere) pentru ca persoanele vătămate să accepte să lucreze în beneficiul grupului infracţional organizat, să nu îşi câştige existenţa pe cont propriu, să fie supuse şi să nu formuleze denunţuri către autorităţi.

Totodată, indică DIICOT, pe parcursul activităţii infracţionale, membrii grupului ar fi crescut în mod constant pretenţiile financiare solicitând sume din ce în ce mai mari de la persoanele vătămate, prin exercitarea de violenţe psihice şi/sau fizice.

Racolați din zona Gării de Nord

Suspecții au racolat persoanele vătămate (surdo-mute) din perimetrul Gării de Nord și le-au constrâns să comercializeze diverse obiecte, în trenuri, ulterior însușindu-și în totalitate sumele astfel obținute. În situația în care persoanele vătămate au refuzat, au fost amenințate, date jos din trenuri și puse în imposibilitatea de a desfășura activități conform propriei voințe.

De asemenea, gruparea infracțională organizată a adăpostit victimele într-o garsonieră de câțiva metri pătrați, situată in apropierea Gării de Nord, și prin constrângere morală și/sau fizică le-au determinat să realizeze zilnic activități de comerț, pe diverse curse feroviare, sumele astfel obținute fiind însușite aproape in totalitate de membrii grupării.

Ulterior racolării, în vederea exploatării prin muncă forțată, liderii grupului infracțional organizat au determinat o parte dintre persoanele vătămate, să le remită suma de 5000 euro, în schimbul promisiunii că le vor sprijini în obținerea de documente false, pe baza cărora să beneficieze de ajutor social în Italia. În fapt, sumele de bani astfel obținute de la statul italian au fost însușite, în totalitate, de către grupul infracțional organizat.

A fost instituită măsura sechestrului asigurător asupra a trei apartamente situate în municipiul Bucureşti şi a mai multor conturi bancare, în lei şi euro, informează sursa citată.

În cursul zilei de duminică, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă a celor trei, pentru o perioadă de 30 de zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.