Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maghiarii din Transilvania comemorează un secol de la Tratatul de la Trianon

transilvania

Semnarea Tratatului de la Trianon în urmă cu o sută de ani, document care a consfinţit destrămarea Imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România, va fi marcată, joi, prin depuneri de coroane şi jerbe de flori şi aprinderea de focuri de veghe în peste o sută de localităţi din Transilvania.

Iniţiativa depunerii de coroane de flori la monumente reprezentantive ale comunităţii maghiare aparţine Alianţei Maghiare din Transilvania, Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania şi Consiliului Naţional Secuiesc, care au anunţat că acţiunile vor avea loc simultan în toate aceste localităţi.

"Evenimentul va avea loc în peste o sută de localităţi de pe întreg teritoriul Transilvaniei, coroanele, jerbele şi buchetele de flori urmând să fie depuse simultan în data de 4 iunie, la ora 17,30. Având în vedere măsurile de precauţie implementate în ultimele luni, reprezentanţii celor trei organizaţii vor depune coroane în grupuri mici, la diverse monumente naţionale maghiare aflate pe întreg teritoriul Transilvaniei", se arată într-un comunicat de presă remis, miercuri, AGERPRES.

Organizatorii acţiunii au făcut apel către persoanele care doresc să li se alăture să respecte reglementările în vigoare şi să formeze grupuri separate.

"Prin intermediul prezentei iniţiative, organizatorii doresc să atragă atenţia, chiar şi în timpul crizei epidemiologice provocate de noul coronavirus, asupra acestui eveniment al istoriei maghiare, ce s-a petrecut cu o sută de ani în urmă, schimbând într-o manieră tragică soarta naţiunii. Monumentele, care vor fi vizitate, ne amintesc pe lângă diferite momentele ale Primului Război Mondial şi de prezenţa de 1100 de ani a comunităţii naţionale maghiare în Bazinul Carpatic. Cooperarea dintre organizaţiile transilvănene enumerate (...) şi comemorarea la care iau parte în comun liderii, membrii şi simpatizanţii aripii politice omogene, pentru care identitatea naţională are o relevanţă majoră, dobândeşte o importanţă deosebită cu prilejul aniversării a o sută de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, deoarece noua solidaritate manifestată în sânul comunităţii maghiare este condiţia fundamentală a dăinuirii acesteia şi a edificării în unitate a viitorului ei. Colaborarea promiţătoare, la care ne referim, poate conduce la succes şi în privinţa năzuinţelor de autonomie ale comunităţii maghiare din Ardeal", se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, liderii şi membrii celor trei formaţiuni se pregătesc de o comemorare "demnă în spiritul devizei "Am fost, suntem şi vom fi!" şi subliniază că, pentru acei maghiari transilvăneni în viziunea cărora conceptul de naţiune maghiară are o relevanţă majoră, data de 4 iunie îşi păstrează "caracterul de zi de doliu", indiferent de legea pe care o vor adopta guvernanţii de la Bucureşti, care "au exploatat deja de nenumărate ori sentimentele antimaghiare pentru a-şi asigura avantaje politice".

"Sprijinim iniţiativa denumită Focul Solidarităţii Noastre promovată de Federaţia Cercetaşilor Maghiari din Ucraina Subcarpatică (Karpataljai Magyar Cserkeszszovetseg) şi, prin intermediul organizaţiilor noastre locale, ne alăturăm acestui program în mai multe locaţii. Apelul lansat de Federaţie urmăreşte aprinderea unor focuri spectaculoase de tabără pretutindeni în lume, unde trăiesc maghiari, comemorându-se astfel statalitatea milenară maghiară, tragedia petrecută cu o sută de ani în urmă şi legea despre procedura simplificată de acordare a cetăţeniei maghiare. Data şi ora la care vor fi aprinse simultan aceste focuri este 4 iunie, ora locală 21,20 (...) Până la sfârşitul lunii mai, peste o sută de locaţii ardelene s-au alăturat iniţiativei", se mai menţionează în comunicatul semnat de Biroul de presă al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.