Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Magistraţii activişti vor libertate de exprimare, însă doar pentru ei

justitie tacere

Militanți ai libertății de exprimare și ai independenței magiatratilor, asociațiile din justiție arată că funcționează doar în beneficiu personal. Asociația "Inițiativa pentru Justiție", organizaţie cu trei membri, printre care şi procurorul Bogdan Pîrlog, a sesizat Inspecția Judiciară împotriva președintelui Tribunalului  Timiș, Adriana Stoicescu. Potrivit g4media.ro, vizată este o postare de pe Facebook, în care judecătoarea Stoicescu îi ia apărarea Danei Gîrbovan.

Lupta din justiţie e dusă la un alt nivel, contestarea adversarului fiind dublată de contestarea susţinătorului adversarului. Pe scurt: "Nu eşti cu noi, eşti împotriva noastră." Astfel, îndrăzneala de a-şi apăra o colegă de atacurile mai mult sau mai puţin demne, este considerată de Pîrlog şi cei doi amici ai săi "manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu".

Postarea judecătoarei Adriana Stoicescu poate fi citită aici!

Sesizarea Inspecției Judiciare conține o analiză a textului incriminând faptul că obiecțiile unor asociații profesionale ale magistraților față de numirea Danei Gîrbovan sunt descrise drept ”atacuri imunde”.

Acuzațiile vizează și faptul că Stoicescu ar recurge la generalizări care vizează întregul sistemul judiciar românesc. Asociația reclamă faptul că judecătoare a depășit limitele libertății de exprimare care îi sunt permise unui magistrat și, prin afirmații nefondate, a afectat presitigiul justiției în general.

"Magistratul trebuie să se abțină de la a face afirmații care aduc atingere onoarei sau probității profesionale a persoanelor care activează în sistemul de justiție, iar având cunoștință de încălcări ale legii de către organele judiciare, este dator să urmeze căile legale. În cazul în care, din diverse motive, magistratul care sesizează infracțiuni alege să se comporte ca un avertizor public, este obligat moral să prezinte date concrete cu privire la afirmațiile sale, în caz contrar fiind doar un detractor al persoanelor la care se referă, al categoriilor profesionale pe care le defăimează ori chiar al justiției în general, dacă alegațiile sale vizează sistemul de justiție în ansamblul său", se mai arată în sesizarea trimisă Inspecției Judiciare, potrivit sursei citate.

Argumentaţia asociaţiei de procurori este evident binevenită și ca material care poate fi folosit în cercetările lor disciplinare cu obiect asemănător. Reprezentanţii aceleiaşi grupări a magistraţilor acţivişti se plângeau în urmă cu două luni că sunt victimele unei acţiuni de intimidare, după ce Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la un comunicat al Asociaţiei "Iniţiativa pentru justiţie".

"Considerăm că cercetarea disciplinară a doi dintre copreședinții AIJ, procurori Bogdan Ciprian Pîrlog și Sorin Marian Lia, invocându-se un pretext inconsistent, în circumstanțele arătate, constituie o acțiune în scop de intimidare, atât a celor vizați, cât și a altor magistrați care luptă pentru apărarea independenței justiției, ca valoare esențială a statului de drept. (...) Prin urmare, reacțiile magistraților, prin reprezentanții lor sau prin asociațiile profesionale pe care le-au constituit, sunt legitime și așteptate", spuneau magistraţii, când în discuţie era propria conduită.

Judecătoarea Adriana Stoicescu a reacţionat la demersul Asociaţiei "Iniţiativa pentru justiţie" anunţând că nu va face comentarii publice pe perioada procedurii disciplinare.

"Nevoia de dreptate m-a determinat sa devin judecator. Nevoia de adevar m-a impins sa ies public. Sa va vorbesc. Sa ma cunoasteti.

Azi, mai mult ca niciodata, va promit din nou ca nimeni si nimic nu ma va impiedica sa respect si sa aplic legea cu buna credinta, sa fac dreptate, cu smerenie si cu privirea indreptata tot timpul spre Supremul Judecator.

Sa va ascult si sa va inteleg, sa ma aplec cu grija si responsabilitate asupra destinelor ce vin in fata mea, acolo unde cred eu ca imi este locul, in sala de judecata.

Fidela principiilor pe care mi le cunoasteti déjà, ma voi abtine de la orice comentariu si declaratie publica, pe parcursul derularii procedurii disciplinare.

Si, mai presus de orice, ma voi supune, cu respect, hotararilor Inspectiei Judiciare", scrie preşedintele Tribunalului Timiş pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.