Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Magistraţii au IESIT ÎN STRADĂ împotriva Legilor Justiţiei. Se pregătesc proteste de amploare şi în Capitală - VIDEO

captura Facebook
protest magistrati

Judecători și procurori din județul Cluj au protestat în fața Tribunalului, în tăcere. Aceștia își manifestă astfel dezacordul față de modificările adoptate de Camera Deputaților la pachetul legilor Justiției și față de amendamentele propuse la Codul penal și Codul de procedură penală. În cursul zilei de luni, un protest similar a avut loc și la Constanța și la Galați. Proteste similare ar urma să aibă loc şi în Capitală, în faţa Curţii de Apel Bucureşti, începând cu ora 17.00.

Citeşte şi: Un fost ministru al Justiţiei, atac FĂRĂ PRECEDENT: 'România, asediată de grupul de crimă organizată PSD-ALDE...'

Aproximativ 100 de judecători şi procurori de la Curtea de Apel Cluj, Parchetele din judeţ, DNA şi DIICOT au protestat luni, la Cluj-Napoca, în tăcere, faţă de legile justiţiei. 

Protestatarii s-au adunat în faţa Palatului de Justiţie Cluj-Napoca, unii cu robe pe mână, şi au protestat în tăcere circa 15 minute, începând cu ora 12,00, fiind întâmpinaţi cu flori şi aplaudaţi de un grup de demonstranţi din societatea civilă.

"Este o formă de protest ca un avertisment la adresa clasei politice, referitor la modul în care a decis să trateze puterea judecătorească şi pe procurori. Noi, la Cluj, am decis să tăcem un sfert de oră, am decis să transmitem un mesaj simplu, suntem muţi de uimire, nu suntem de acord cu modificările la legile justiţiei. CSM a avizat negativ modificările la legile justiţiei, aceste propuneri sunt defecte şi nu trebuie aprobate. Ceea ce ne-a siderat absolut au fost propunerile la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală. Este un fel de luptă împotriva anticorupţiei care va avea un efect devastator asupra cauzelor penale ordinare. Sunt procurori care nu vor mai putea instrumenta cauzele penale pentru că li se iau instrumentele prin care pot să o facă, iar siguranţa cetăţeanului este pusă în pericol. Cetăţeanul onest va avea de suferit pentru că se modifică Codul Penal şi Codul de Procedură Penală fără să se discute cu profesioniştii din justiţie", a declarat judecătorul Cristi Dănileţ, de la Tribunalul Cluj, potrivit AGERPRES.

Citeşte şi: Ion Ţiriac, mutare de ULTIM MOMENT împotriva BNR: 'Începem procesul...'

La Constanța, aproximativ 50 de magistraţi au ieşit luni, la ora 10.30, pe scările din faţa sediului Judecătoriei Constanţa pentru a-şi manifesta dezacordul faţă de modificările pe care Parlamentul vrea să le aducă legilor Justiției, inclusiv Codurilor penale. Pe lângă judecători de la Judecătoria Constanţa, la protest au fost prezenţi şi magistraţi de la Curtea de Apel Constanţa şi procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa şi DNA Constanţa. Aceştia nu au scandat şi nici nu au avut pancarte.

Citeşte şi: Premierul Tudose a făcut ANUNŢUL: 'Am depus acte pentru plăţi de 5,2 MILIARDE de euro'

Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Constanţa, judecător Marius Nastasia, a declarat că decizia acestei acţiuni de protest a fost luată la sfârşitul săptămânii trecute în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor acestei instanţe.

„Este o acţiune decisă ca urmare a Adunării Generale a Judecătorilor acestei instanţe, care a avut loc vineri. Judecătoria Constanţa a înţeles să-şi manifeste dezacordul faţă de modul în care au fost adoptate în Camera Deputaţilor legi care ne privesc, legi importante. Este vorba de maniera în care au loc aceste modificări, pe repede înainte, în condiţiile în care ar fi trebuit bineînţeles dezbateri, nu s-a ţinut cont de avizul negativ dat de CSM”, a explicat purtătorul de cuvânt al instanţei, potrivit DIGI24.

El a spus câteva dintre modificările care îi afectează pe magistraţi. „În primul rând, înfiinţarea unor structuri specializate pentru cercetarea noastră. Răspunderea materială, care oricum exista şi nicio problemă, e bine să existe, dar imperativ se pune practic în acest fel presiune”, a precizat judecătorul Marius Nastasia.

Citeşte şi: ULTIMA ORĂ – Parchetul General, noi precizări în dosarul Revoluţiei. Ce au DESCOPERIT procurorii militari

Protestul a durat o jumătate de oră şi nu a afectat activitatea Judecătoriei Constanţa sau a celorlalte instanţe.

La Galați, au fost 40 de judecători de la Curtea de Apel, Tribunal și Judecătorie. La fel ca la celelalte proteste, aceștia și-au manifestat în tăcere dezacordul cu modificările dorite de Parlament.

Citeşte şi:  Scandalul terenurilor BNR se adânceşte: Un senator acuză Banca Naţională de TENTATIVĂ DE FRAUDĂ

Şi la Botoşani a avut loc un protest similar. Aproximativ 30 de magistraţi de la Judecătoria şi de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani au protestat, luni la amiază, faţă de decizia actualei puteri politice de a modifica legile Justiţiei. Magistraţii au întrerupt activitatea şi au pichetat în tăcere sediul Judecătoriei. În schimb, aceştia au făcut public un manifest în care subliniază că protestul "este în interesul exclusiv al respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale tuturor cetăţenilor".

"Am jurat să apărăm aceste drepturi şi libertăţi şi să ne îndeplinim atribuţiile cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire. Jurământul depus ne obligă să luăm atitudine atunci când constatăm că există pericolul ca unele propuneri legislative să devină o veritabilă piedică în calea îndeplinirii obligaţiilor asumate. Respectăm Constituţia şi legile ţării, însă, atunci când există propuneri legislative contrare preeminenţei dreptului, care tind să protejeze în mod excesiv şi nepermis anumite interese ale unor persoane, ignorându-se interesele generale ale societăţii, noi trebuie să luăm atitudine. Dacă vom sta nepăsători, dezideratul înfăptuirii justiţiei va deveni o iluzie", se arată în manifest.

Citeşte şi: Şerban Nicolae, TAXAT după scandalul din Parlament. Chichirău a depus PLÂNGERE pe numele senatorului .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.