DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Magistratii se revolta. CSM modifica pe furis legea justitiei / DOCUMENT

avocat judecator

Magistrati din toata tara se revolta si protesteaza pentru ca in plina vacanta judecatoreasca CSM a propus modificarea legilor justitiei care vor afecta in mod direct parcursul profesional al procurorilor si judecatorilor. Peste 140 de magistrati au semnat un memoriu de protest fata de aceste modificari care "vor determina grave consecinţe asupra sistemului judiciar".

"În două zile de week-end şi vacanţă, magistraţii au strâns deja 141 de semnături împotriva acestor propuneri, vizând:

- reintroducerea numirii directe în funcţia de judecător ori procuror a magistraţilor asistenţi şi a avocaţilor cu vechime de cel puţin 18 ani, exclusiv pe bază de interviu, la judecătorii şi la parchetele de pe lângă acestea (art. 33 ind. 1 alin. 2 din Legea nr. 303/2004)

- schimbarea modalităţii de susţinere a examenului de promovare în funcţii de execuţie, prin instituirea ca probă a unei aşa numite evaluări a activităţii profesionale pe ultimii 3 ani (transformarea unei condiţii de participare în notă de promovare) (art. 46 din Legea nr. 303/2004)

- reintroducerea prevederii privind numirea foştilor magistraţi cu vechime de minim 10 ani în funcţii vacante la instanţe sau parchete de acelaşi grad cu cele unde au funcţionat. (art. 33 ind. 1 alin. 1 din Legea nr. 303/2004),

considerând că toate aceste modificări, care vor reînvia dispoziţii a căror înlăturare a fost susţinută de tot corpul judiciar în perioada 2007-2009 şi au fost ferm criticate prin rapoartele cu privire la sistemul judiciar, în cadrul monitorizării justiţiei prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), agreat de Uniunea Europeană şi România, vor determina grave consecinţe asupra sistemului judiciar", transmit magistratii intr-un comuncat de presa.

Protestul a fost înaintat Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului Naţional al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.