Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mahmoud Abbas provoacă Washington-ul: Ziua de după războiul din Gaza 'va fi un examen pentru credibilitatea SUA

arabnews.com
Mahmoud Abbas

Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, a declarat că este ''pregătit'' pentru ''ziua de după'' războiul din Fâşia Gaza, care "va fi un test pentru (credibilitatea) Statelor Unite", în ceea ce priveşte dorinţa lor de a pune capăt conflictului pe baza rezoluţiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite, transmite miercuri EFE, potrivit Agerpres.

Într-un interviu acordat televiziunii egiptene ON TV, difuzat miercuri, Abbas a evidenţiat şi divergenţele dintre ANP, pe care el o prezidează, şi alte facţiuni palestiniene, într-o aluzie voalată la grupări cum este Hamas, atunci când se pune problema de a alege între rezistenţa "militară" sau "populară paşnică" împotriva ocupaţiei israeliene.

"Ziua de după" războiul dintre Israel şi Hamas "vom fi prezenţi în Gaza, în orice moment, dacă se va desfăşura o conferinţă sau o întâlnire internaţională, vom fi gata să studiem situaţia pe baza legitimităţii internaţionale şi aplicarea acestei legitimităţi internaţionale", a spus Abbas.

Aceasta - a subliniat el - "înseamnă (înfiinţarea) Statului Palestina care include Gaza, Cisiordania şi Ierusalimul'' de Est, oraş ocupat de Israel în 1967.

''Israelul (...) vrea să rămână şi să ocupe părţi din Gaza, dar nimeni în lume nu este de acord, iar teoretic, şi spun asta între paranteze, nici SUA nu sunt de acord'', a afirmat el. "Când va veni momentul, le vom spune că este timpul să pună în practică ceea ce au declarat. Când va veni momentul, va veni examenul pentru SUA'', a subliniat liderul palestinian.

Abbas a insistat că Gaza "face parte din statul palestinian şi suntem împotriva tăierii oricărei părţi (din Fâşie). Ei (SUA) spun că sunt împotrivă, aşa că le vom spune: haideţi să punem în practică tot ceea ce spuneţi".

"SUA pot ordona, şi o spun sus şi tare, pot ordona Israelului să facă asta", a adăugat el, făcând aluzie la retragerea israeliană din Gaza şi la înfiinţarea unui stat palestinian.

Preşedintele ANP a deplâns, pe de altă parte, vetoul SUA asupra rezoluţiilor din Consiliul de Securitate al ONU în favoarea unei încetări a focului în Gaza, unde are loc "mai mult decât o catastrofă" şi "o crimă de proporţii".

"Ceea ce se întâmplă, în faţa ochilor lumii, este oribil. Din păcate, de fiecare dată când lumea încearcă să oprească războiul, SUA răspund cu un veto şi refuză să pună capăt luptelor".

"Poporul nostru nu a mai văzut un astfel de război de la Nakba, din 1948", a apreciat Abbas, folosind termenul arab pentru a se referi la strămutarea în masă a palestinienilor în timpul războiului arabo-israelian din 1948. "Cei care se duc în Gaza nu o mai recunosc acum", a adăugat el, apreciind că enclava palestiniană cu 2,3 milioane de locuitori are nevoie de zeci de miliarde de dolari pentru reconstrucţie.

Abbas s-a referit, pe de altă parte, la divergenţele dintre facţiunile Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) cu privire la modul de acţiune, lucru devenit evident cu prilejul unei întâlniri pe care reprezentanţii acesteia, inclusiv gruparea islamistă palestiniană Hamas, au avut-o în iulie în oraşul egiptean El Alamein, de la Marea Mediterană.

El a explicat că, la acea întâlnire, toată lumea a fost de acord, între altele, că OEP este reprezentantul legitim al poporului palestinian şi "le-am spus că nu mă aflu într-o circumstanţă care să îmi permită rezistenţa militară, ci mai degrabă o rezistenţă populară paşnică".

"Din păcate, conferinţa nu a fost de acord cu acest lucru", a spus preşedintele palestinian, menţionând că a cerut crearea unui comitet care să continue dialogul palestiniano-palestinian, cu "toate" facţiunile, şi a cerut o nouă întâlnire la Cairo. ''Nimeni nu a răspuns până astăzi (...) Ce pot să fac? (...) Îi invit pe toţi fără excepţie'', a adăugat el.

Hamas, al cărui atac asupra Israelului din 7 octombrie a declanşat războiul în Gaza, controlează enclava palestiniană din 2007, când a expulzat forţele ANP din Fâşie, în ceea ce Abbas a numit "un puci".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.