Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MAI a pus în dezbatere publică proiectul pentru modificarea OUG privind regimul străinilor în România

Inquam Photos / Octav Ganea
carmen dan MAI

Ministerul Afacerilor Interne a supus miercuri dezbaterii publice proiectul Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind regimul străinilor în România.

Prin proiectul de act normativ se au în vedere modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea transpunerii corecte şi complete a articolului 6 din Directiva 2003/109/CE.

Potrivit notei de fundamentare, se doreşte completarea art.71 alin.(1) cu o nouă literă, care să delimiteze condiţia de a nu constitui o ameninţare la adresa ordinii publice de cea referitoare la securitatea naţională.

Astfel, pentru a asigura claritatea normei, se are în vedere păstrarea la lit.f) a condiţiei referitoare la securitatea naţională având în vedere specificul acesteia, iar cea referitoare la ordinea publică se va regăsi la lit.g) nou introdusă la art.71. Această modificare este de natură a sprijini autorităţile competente în contextul efectuării testului proporţionalităţii.

Completarea asigură: transpunerea art. 6 alin. (1) teza I din Directiva 2003/109/CE; completarea art.74 cu un nou alineat, alin.(5), care să asigure respectarea principiului proporţionalităţii atunci când se ia o decizie de refuz a acordării dreptului de şedere pe termen lung. De asemenea, a fost introdusă garanţia că refuzul acordării dreptului de şedere pe termen lung nu se bazează pe considerente economice naţionale, precum: motive de recesiune economică, dorinţa excesivă de a proteja forţa de muncă autohtonă sau mediul de afaceri naţional, recesiune economică etc.

Textul proiectului de act normativ este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet a instituţiei - www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională, precum şi la Centrul de Relaţii cu Publicul al MAI, din piaţa Revoluţiei nr. 1 A, sector 1, Bucureşti, conform Agerpres.

Propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 de zile calendaristice, calculate de la data publicării anunţului, pe adresa de e-mail dj-international@mai.gov.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.