Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai multe instituții publice din Cehia renunță la telefoanele Huawei de frica unor scurgeri de informații către serviciile secrete din China

Daily Express
china

Mai multe ministere din Cehia au decis să renunţe la telefoanele mobile fabricate de compania chineză Huawei, în urma unei atenţionări transmise de un organism public specializat în securitate cibernetică cu privire la posibile scurgeri de informaţii sensibile către serviciile secrete chineze, transmite miercuri agenţia EFE, relatează Agerpres.

Ministerul Agriculturii a anunţat că nu va mai folosi telefoanele fabricate de respectiva companie, la fel procedând şi alte instituţii din Cehia, printre care cancelaria guvernului şi ministerele Sănătăţii şi al Industriei şi Comerţului.

Decizia survine după ce Oficiul Naţional pentru Securitate Informatică şi Cibernetică al Cehiei (NAsKIB) a emis luni o atenţionare despre folosirea produselor software şi hardware ale societăţilor chineze Huawei şi ZTE Corporation, care pot reprezenta un ''risc de securitate''.

Citește și: Rusia cucerește nordul: Prezență militară masivă în Arctica

Conform NAsKIB, problema rezidă în ''contextul juridic şi politic'' din China. ''Legislaţia chineză solicită companiilor private care desfăşoară activităţi în China, printre alte lucruri, să colaboreze cu structurile de informaţii şi să le permită accesarea sistemelor vitale pentru funcţionarea statului sau care reprezintă o ameninţare'', a indicat Dusan Navratil, directorul acestui organism ceh.

Însă premierul ceh, Andrej Babis, a criticat atenţionarea NAsKIB, el apreciind că aceasta nu este sprijinită de nicio ''analiză juridică'' şi nici nu oferă alternativă.

Citește și: CUTREMUR în presă! Der Spiegel recunoaște că a publicat CELE MAI MARI FAKE NEWS-uri din istorie

Dar directorul NAsKIB şi-a susţinut atenţionarea ca fiind o măsură ''preventivă şi informativă''.

Huawei este unul dintre principalii furnizori de reţele de telefonie mobilă şi a altor infrastructuri pentru operatorii de telefonie mobilă din Cehia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.