Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai mulți angajați ai Băncii Naționale a Moldovei sunt cercetați penal în dosarul 'furtul miliardului'. Anca Dragu: Aceste persoane au contractele suspendate

stiripesurse.md
anca dragu

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a anunțat că toți angajații BNM, care sunt inculpați în dosarul denumit generic „Frauda Bancară”, au fost suspendați din funcții. Și acest lucru a fost făcut în data de 31 ianuarie, conform stiripesurse.md.

Aceste persoane au contractele suspendate, conform Codului Muncii. Ce am făcut până acum este colaborarea cu instituțiile statului. În momentul când un angajat este în conflict cu instituția, el nu mai poate să se afle în acea instituție. Și așa se întâmplă și la alte instituții. Nu fac decât să exprim abordarea europeană, abordarea internațională când vorbim despre sectorul bancar, despre o bancă, Banca Națională.

Contează foarte mult principiul de reputație. Și legea este făcută așa încât nu aștepți decizia finală a instanței, ci, din momentul în care o persoană ajunge să fie inculpată, mai ales într-un caz atât de răsunător, trebuie izolată, cel puțin suspendarea contractului. Și, da, și în R. Moldova permitea acest lucru și eu l-am aplicat. Nu se întâmplă o asemenea situație în nicio instituție: să ai un angajat care este inculpat într-un proces împotriva instituției și acela să aibă în continuare acces în instituție. Nu vorbim despre oameni, ci despre principii. Aceste măsuri ar fi trebuit luate mai demult, pentru a asigura o credibilitate a sistemului”, a declarat Anca Dragu, în cadrul podcastului „Despre bani pe scurt” cu jurnalista Liliana Barbăroșie.

Amintim, că mai mulți angajați din cadrul Băncii Naționale au fost acuzați de faptul că „ar fi protejat” grupul Șor în ceea ce ține de creditele neperformante, care au dus la devalizarea a trei bănci importante din R. Moldova: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Atunci, Ruslan Grate, care era șef de direcție Control bancar și monitorizare a activităților de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului, a reprezentat BNM în instanța de judecată și ar fi dat depoziții în favoarea lui Șor. Ulterior, Ruslan Grate, a rămas în funcție în cadrul BNM în calitate de expert-consultant în departamentul sisteme de plăți.

Un alt angajat este Ion Ropot, fost administrator special Băncii de Economii a Moldovei (BEM), care rămas să lucreze în calitate de șef direcție rezoluție bancară la BNM. El era acuzat, că împreună cu Viorel Bîrcă, ex-președinte interimar BEM, ar fi sustras 10 milioane de dolari SUA și 8 milioane de euro din plasamentele interbancare acordate de „Moldindconbank” și „Moldova Agroindbank” către Banca de Economii.

Cel de-al treilea angajat este Ion Sturzu, fost viceguvernator BNM, cercetat în dosarul fraudei bancare, care nu fusese revocat din funcție de către fostul guvernator Octavian Armașu. Ulterior, la sfârșitul anului trecut, Armașu a fost demis din funcția de guvernator BNM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.