DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Mai mulţi candidaţi democraţi pentru Casa Albă se angajează să facă demersuri pentru crearea unui stat palestinian

Twitter
alegeri sua casa alba

Mai mulţi candidaţi democraţi la Casa Albă s-au angajat luni să facă presiune asupra Israelului în favoarea unui acord de pace care să ducă la crearea unui stat palestinian, în contrast evident cu poziţia actualului preşedinte american Donald Trump, relatează AFP potrivit Agerpres

"Noi cerem ca guvernul israelian să se aşeze la masă cu poporul palestinian şi să negocieze un acord care funcţionează pentru toate părţile", a spus senatorul independent şi candidatul în alegerile primare democrate Bernie Sanders, în cadrul unei conferinţe a organizaţiei progresiste evreieşti J-Street.

"Nu este antisemit să spui că guvernul lui Netanyahu este rasist. Este un fapt", a spus cel care ar putea deveni primul preşedinte evreu al SUA, acuzându-i pe prim-ministrul israelian şi pe Donald Trump că alimentează diviziunea.

Trump, a cărui bază de alegători creştini evanghelici este în mod hotărât proisraeliană, a adoptat o serie de măsuri salutate de guvernul lui Benjamin Netanyahu, printre care şi deplasarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Dacă există un popor pe Terra care înţelege pericolul rasismului şi al supremaţiei albilor, atunci cu siguranţă este poporul evreu", a adăugat Bernie Sanders, afirmaţie primită cu ropote de aplauze.

Joe Biden şi Elizabeth Warren, candidaţi în fruntea sondajelor la învestitura democrată, au afirmat amândoi în mesaje video proiectate în cadrul conferinţei că se vor opune oricărei acţiuni care ar închide uşa creării unui stat palestinian.

"Nu ne poate fi teamă să le spunem adevărul prietenilor noştri cei mai apropiaţi (...) soluţia cu două state este cea mai bună, dacă nu unica soluţie pentru a garanta un viitor paşnic statului evreu şi democratic Israel", a subliniat Biden, vicepreşedinte al SUA în timpul lui Barack Obama.

Elizabeth Warren a promis la rândul ei că va anula două măsuri esenţiale ale administraţiei Trump, restabilind ajutorul american către Agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni şi permiţând Organizaţiei pentru eliberarea Palestinei să-şi redeschidă biroul de la Washington.

Chiar dacă nu intenţionează să mute din nou ambasada, Elizabeth Warren a propus în schimb redeschiderea misiunii americane din Ierusalimul de Est, care va deveni o ambasadă dacă va fi creat un stat palestinian în urma unui acord de pace.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.