Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MAI, proiect de lege pentru poliţişti după incidentele din teren. Carmen Dan: 'Dorim să întărim autoritatea polițistului...'

www.mai.gov.ro
MAI

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat în dezbatere publică un proiect de lege ce are ca scop întărirea autorităţii poliţistului, prin transpunerea unor proceduri poliţieneşti în lege, a anunţat, joi, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, într-o conferinţă de presă la sediul MAI.

Citeşte şi: Iohannis, AVERTISMENT dur către PSD şi ALDE: 'Nu băgaţi România într-o avetură fiscală cu final trist' / VIDEO

"Începând de astăzi, Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice un pachet legislativ pentru întărirea autorităţii poliţistului. Suntem la finalul unui proces care a durat peste trei luni, timp în care am avut mai multe runde de consultări cu organizaţia profesională, cu organizaţiile sindicale şi, în general, cu poliţiştii care au dorit să contribuie la conturarea unui cadru legislativ care să asigure protecţia, dar şi eficienţa acţiunilor poliţieneşti. Cele mai multe dintre aceste propuneri vin din partea celor care lucrează în stradă şi care sunt expuşi direct unor riscuri profesionale", a informat Carmen Dan, potrivit unui comunicat de presă remis ŞTIRIPESURSE.RO

Ea a precizat că prin această lege se doreşte întărirea autorităţii poliţistului, nu prin forţă, ci prin transparenţă. 

"Nevoia acestor schimbări legislative reprezintă răspunsul instituţional la o realitate socială, reflectată în creşterea numărului de agresiuni îndreptate împotriva personalului MAI, fapte care, din nefericire, au avut ca rezultat şi moartea unor poliţişti. Trebuie menţionată creşterea cu aproape 22% a cazurilor de ultraj săvârşite împotriva personalului MAI, în primul semestru al acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut", a declarat Dan. 

Potrivit ministrului, s-a avut în atenţie faptul ca aceste modificări legislative să asigure "un echilibru real" între ceea ce înseamnă autoritatea poliţistului şi drepturile cetăţeneşti, deoarece acolo unde procedura nu este cunoscută, apar inevitabil neîncrederea şi suspiciunea de abuz. 

"Principala noutate a acestui pachet legislativ o constituie transparentizarea principalelor proceduri de acţiune a poliţiştilor. Ne asigurăm astfel că cetăţenii vor cunoaşte exact unde se termină aplicarea legii şi unde începe abuzul. Iar acest lucru va fi uşor delimitat, pentru că aceste proceduri poliţieneşti vor fi introduse în lege, şi deci cunoscute şi opozabile tuturor cetăţenilor", a spus Carmen Dan. 

Ministrul a adăugat că proiectul de lege va lămuri aspectele procedurale aplicate de poliţist, dar şi care sunt drepturile cetăţenilor în timpul acestor proceduri. 

"Noutatea legii constă în faptul că aceste proceduri le transferăm din norme interne, în texte legale, clare şi transparente", a afirmat Carmen Dan, care a completat că au fost analizate şi legislaţia şi practica din poliţiile statelor europene.

Citeşte şi: Iohannis mesaj TRANŞANT: 'Inspecţia Judiciară să rămână la CSM!' / VIDEO .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.