Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MAI, reacție de ultimă oră în scandalul 'unităților de filaj a cetățenilor': Este în totalitate falsă informația

Inquam Photos / Octav Ganea
MAI ministerul afacerilor interne Inquam Photos

MAI, reacție de ultimă oră în scandalul 'unităților de filaj a cetățenilor': Este în totalitate falsă informația

După apariția în spațiul public a informațiilor privind așa-zisa “înființare a unor unități de filaj la Ministerul Afacerilor Interne”, MAI vine cu precizări despre această propunere legislativă.

"Ministerul Afacerilor Interne a fost consultat în referire la propunerea legislativă înregistrată cu numărul PLX 776/2023, formulând punct de vedere favorabil, care a fost transmis Departamentului pentru Relația cu Parlamentul din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, conform procedurilor legale.

Este în totalitate falsă informația

Este în totalitate falsă informația potrivit căreia vor fi înființate unități care vor avea ca obiectiv „filarea” cetățenilor.

Prin proiectul de lege invocat se propune extinderea prevederilor și garanțiilor legale ce sunt în vigoare la nivelul Poliției Române, cu privire la utilizarea imaginilor în scopul asigurării ordinii publice și sancționării și prevenirii faptelor ilegale, prevederi care ar urma să fie aplicabile personalului Jandarmeriei Române, Poliției de Frontieră și Inspectoratului General pentru Imigrări.

În concret, este vorba despre aplicarea modalităților de lucru existente la nivelul Poliției Române, respectiv utilizarea imaginilor surprinse pe aparatele tip BodyCam și de polițiștii de frontieră, angajații Inspectoratului General pentru Imigrări și jandarmii, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în zone publice.

În același timp, pot fi înregistrate, doar din spațiul public, nu și din cel privat, ocazional și nu cu caracter sistematic și continuu, imagini din timpul acțiunilor derulate de structurile MAI, în contextul existenței informațiilor cu privire la fapte penale produse în zona de intervenție.

Acest instrument este utilizat și de autoritățile de aplicare a legii din alte state, fiind o garanție a legalității acțiunilor și un instrument de conservare a mijloacelor de probă în scopul aflării adevărului și protejării drepturilor și libertăților cetățenești.

Totodată, este în totalitate falsă informația potrivit căreia ministrul Afacerilor Interne sau alte persoane din conducerea ministerului vor avea atribuții în a stabili ce persoane să fie înregistrate.

Ordinul de ministru la care se face referire în proiectul de lege urmează să stabilească doar regulile tehnice și organizatorice privind păstrarea, actualizarea și utilizarea bazelor de date. Acest act normativ va parcurge procedura de consultare publică, dezbatere și publicare în Monitorul Oficial.

Menționăm că prin acest proiect de lege sunt introduse garanții că imaginile surprinse pe dispozitivele anterior menționate nu vor fi folosite în alte scopuri decât cele stabilite prin lege, respectiv pentru apărarea ordinii și liniștii publice, drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor și prevenirea și descoperirea infracțiunilor", precizează MAI.

Citește și: Românii ar urma să fie filați legal. Legea va trece tacit de Camera Deputaților

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.