Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu a fost votată, de Parlament, noul premier al Republicii Moldova: Primele declarații - VIDEO

Inquam Photos / Adel Al-Haddad
Inquam Maia Sandu Igor Dodon

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat sâmbătă pe pagina sa de Facebook că a semnat decretul de numire în funcţia de prim-ministru a liderei Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu.

"În conformitate cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova, ca urmare a consultării fracţiunilor parlamentare am decis sa desemnez la funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova pe Dna Maia SANDU", a scris Dodon, într-o postare care conţine şi versiunea în limba rusă.

Citește și: Surprinzător! Obiectul pe care îl are Liviu Dragnea în celulă deși nu ar trebui

Înainte de a primi mandatul, Sandu a prezentat priorităţile guvernului pe care intenţionează să îl formeze, în cadrul unei şedinţe a Parlamentului pe care Curtea Constituţională o declarase neconstituţională.

Ea a anuţat "eliberarea statului din captivitate şi curăţarea tuturor instituţiilor de oameni corupţi", "scoaterea ţării din izolarea internaţională şi relansarea dezvoltării economice, readucerea finanţării externe şi ajutorului macro-financiar din partea Uniunii Europene" şi "asigurarea unor condiţii pentru bunăstarea reală a cetăţenilor", relatează Radio Chişinău.

Citește și: Atenție! Noul consilier al lui Dăncilă propune concedieri în sectorul bugetar

"Astăzi avem şansa unui nou început. Acest Guvern înseamnă reedificarea unui stat şi crearea unor instituţii democratice şi funcţionale. (...) Exista divergenţe între forţele politice din ţară. Nu putem fi siguri de durata mandatului acestui Guvern. Acest Guvern poate fi demis oricând. Avem încrederea ca deputaţii actualului Parlament nu vor merge împotriva propriilor cetăţeni', a declarat Sandu.

Curtea Constituţională decisese deja, sâmbătă, că mandatul actualului parlament de la Chişinău a expirat, iar deputaţii nu mai au dreptul să legifereze, să îşi aleagă organele de conducere sau să îşi îndeplinească atribuţiile prevăzute de art. 66 din Constituţie. Acest articol prevede, printre altele, exercitarea controlului parlamentar asupra puterii executive.

Citește și: EXCLUSIV Lovitură în plin pentru Carmen Dan! ‘Cutia Pandorei’ a fost deschisă, după uciderea poliţistului din Timiş

Curtea a hotărât că preşedintele Republicii Moldova "este obligat, neîntârziat, să sesizeze Curtea Constituţională pentru constatarea circumstanţelor de dizolvare, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului şi stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate".

Cu toate acestea, Partidul Socialiştilor (PSRM) şi blocul pro-european ACUM au convocat sâmbătă o şedinţă a parlamentului, în care au ales-o preşedintă a legislativului pe socialista Zenaida Greceanîi. La lucrările boicotate de secretariatul parlamentului au participat doar deputaţii PSRM şi ACUM. Curtea Constituţională, sesizată de Partidul Democrat (PDM), a declarat ulterior că alegerea este neconstituţională.

Citește și: Surprinzător! Obiectul pe care îl are Liviu Dragnea în celulă deși nu ar trebui

Parlamentul de la Chişinău a acordat votul de încredere Guvernului Maiei Sandu. Noul cabinet de miniştri a fost aprobat unanim, de cei 61 de deputaţi.

Structura noului Guvern este:

Maia Sandu – prim-ministru

Andrei Năstase – viceprim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne

Vasile Şova – viceprim-ministru pentru Reintegrare

Natalia Gavriliţă – ministrul Finanţelor

Citește și: Atenție! Noul consilier al lui Dăncilă propune concedieri în sectorul bugetar

Georgeta Mincu – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale

Nicu Popescu –ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene

Pavel Voicu – ministrul Apărării

Vadim Brânzan – ministrul Economiei şi Infrastructurii

Stanislav Pavlovschi – ministrul Justiţiei

Liliana Nicolaescu-Onofrei – mininstrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării

Ala Nemerenco – ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale

Învestirea în funcţie a noului Guvern urmează să aibă loc tot astăzi.

Citește și: EXCLUSIV Lovitură în plin pentru Carmen Dan! ‘Cutia Pandorei’ a fost deschisă, după uciderea poliţistului din Timiş .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.