Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu, mesaj tranșant. Retragerea muniției și a militarilor ruși din Transnistria este o problemă foarte serioasă

captură TV
Maia sandu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat că își dorește o întâlnire cu Vladimir Putin.

„Suntem interesați de o conversație pragmatică și substanțială [cu Putin -n.r.]. Avem o anume agendă pe privește probleme noastre pe care va trebui să o abordăm.

Când se va forma un nou guvern la Chișinău, acesta va începe să lucreze cu guvernul Federației Ruse, inclusiv pentru organizarea unei întâlniri (cu președinte rus Vladimit Putin -n.r.) și asupra unei vizite [la Moscova -n.r.]”, a declarat Maia Sandu pentru Kommersant.

Cu toate acestea, Maia Sandu a reiterat necesitatea retragerii trupelor ruse și a munițiilor de pe vremea sovietică din regiunea separatistă transnistreană și discutarea dosarul acestui conflict înghețat cu Moscova.

„Mai este și problema Transnistriei. Probleme foarte importante în acest sens sunt scoaterea muniției de acolo și retragerea trupelor rusești.

Acestea sunt probleme importante pe care trebuie să le discutăm. În ceea ce privește soluția conflictului, cred că ar trebui rezolvată aici, în țară. Și apoi această decizie ar trebui discutată cu cei care participă în formatul de negocieri internațional 5 + 2”, a mai spus lidera de la Chișinău.

Întrebată dacă ar putea participa la summitul CSI de la finele anului, Maia Sandu a răspuns că este prea devreme pentru o astfel de decizie și că este nevoie de formarea la Chișinău a unui nou guvern și apoi această chestiune va fi discutată între Președinției și noul Executiv de la Chișinău.

Nu în ultimul rând, Maia Sandu a evidențiat relația bună cu România, în ciuda unei întrebări care a încercat să asocieze România cu AUR, partid ce a desfășurat o campanie electorală scandaloasă pentru parlamentarele de la Chișinău și a obținut un scor rușinos de 0,45%.

„Avem o relația sinceră cu România, în ciuda partidelor politice pe care le-ați menționat [AUR – n.r.]. Avem relații foarte bune cu România.

Există ajutor pe care l-am primit înainte de a deveni președinte și acum, în perioada pandemiei. Niciun partid politic nu poate strica aceste relații, deoarece România îi ajută pe cetățenii Moldovei”, a subliniat Maia Sandu.

Nu în ultimul rând, Maia Sandu a pledat pentru o relație necesară cu NATO a Republicii Moldova în ceea ce privește necesitățile de securitate ale statului, chiar dacă „nimeni nu planifică să schimbe articolul referitor la neutralitate din Constituția Republicii Moldova”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.