Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu şi Andrei Năstase au transmis Consiliului Europei rezoluţia adoptată la protestul de duminică din Chișinău

Inquam Photos / Adel Al-Haddad
Inquam Maia Sandu

Maia Sandu, lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi câştigătorul recentelor alegeri la primăria Chişinăului, dar al cărui mandat nu a fost validat de instanţă, Andrei Năstase, preşedintele Partidului "Platforma Demnitate şi Adevăr" (PPDA) au transmis marţi Consiliului Europei rezoluţia adoptată la protestul de duminică, informează presa de peste Prut, preia Agerpres.

Sandu şi Năstase, care au mers la Strasbourg împreună cu reprezentanţi ai Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM), s-au întâlnit cu secretarul general al Consiliului, Thorbjřrn Jagland.

De asemenea, premierul moldovean Pavel Filip s-a întâlnit marţi, la Strasbourg, cu Thorbjřrn Jagland, căruia i-ar fi promis că va fi creat un grup de lucru care va analiza prevederile din Codul Electoral.

Potrivit observatorilor moldoveni, premierul Pavel Filip s-a deplasat la Strasbourg pentru a convinge conducerea Parlamentului European şi pe cea a Consiliului Europei că guvernanţii nu au de-a face cu decizia privind anularea rezultatele alegerilor municipale, luată de către instanţele de judecată.

Vezi și: În Uniunea Europeană, rata şomajului a scăzut la 8,4%, cel mai mic nivel din ultimii zece ani

În acest sens, preşedintele PAS a scris pe pagina sa de Facebook că a fost o discuţie importantă cu secretarul general al Consiliului Europei, la care delegaţia opoziţiei moldovene a încercat să demaşte "falsurile guvernării care încearcă să mintă partenerii internaţionali precum că invalidarea alegerilor a avut loc din cauza legislaţiei".

" Legea nu este o problemă, legea a funcţionat timp de 21 de ani şi este foarte clară. Instituţiile subordonate politic sunt problema fundamentală. Thorbjřrn Jagland a arătat un interes sporit faţă de criza actuala din Republica Moldova, accentuând importanţa respectării principiilor democraţiei şi statului de drept într-o ţara europeană", a mai scris Sandu în postarea sa.

Joi, Parlamentul European va dezbate subiectul respectării dreptului omului, democraţiei şi statului de drept în Republica Moldova.

Liderii PAS, PPDA şi PLDM se află la Strasbourg pentru a prezenta în Parlamentul European rezoluţia adoptată duminică în cadrul protestului antiguvernamental din capitala Republicii Moldova, conform Radio Chişinău.

Vezi și: Ministrul delegat pentru Afaceri Europene: 'România va găzdui Summitul European al Regiunilor şi Oraşelor, în perioada exercitării preşedinţiei la Consiliul UE'

Protestatarii au cerut validarea alegerilor pentru primăria Chişinăului câştigate de Andrei Năstase, renunţarea la sistemul mixt de vot şi demiterea judecătorilor care au anulat scrutinul municipal.

Liderii opoziţiei vor discuta cu partenerii europeni despre derapajele pe care le-a înregistrat Republica Moldova, fiind preconizată o întrevedere cu preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, potrivit postului de radio citat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.