Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu solicită Tiraspolului suspendarea interdicţiei de călătorie pentru oficialii moldoveni în Transnistria

maia sandu

Şefa guvernului moldovean, Maia Sandu, a cerut administraţiei separatiste de la Tiraspol să ridice interdicţia de călătorie pentru oficialii moldoveni în stânga Nistrului, argumentând că locuitorii din Transnistria pot circula liber pe teritoriul Republicii Moldova, informează luni Ziarul Naţional din Chişinău.

'Chişinăul a fost deschis faţă de Tiraspol: a fost acceptat ca parte în procesul de negocieri, locuitorilor din stânga Nistrului le-a fost asigurată libera circulaţie, inclusiv la traversarea frontierei de stat, oamenii au beneficiat de mai multe proiecte, iar regiunea transnistreană a beneficiat de aceleaşi zone de comerţ liber ca malul drept. Cu toate acestea, nu suntem mai aproape de o soluţia politică. În continuare, unele categorii de cetăţeni ai Republicii Moldova, inclusiv oficiali şi funcţionari publici, nu au dreptul de a călători liber pe malul stâng', a declarat Maia Sandu în cadrul unei întrevederi la sfârşitul săptămânii trecute cu reprezentanţi ai mediatorilor şi observatorilor în cadrul formatului de negocieri '5+2' privind rezolvarea diferendului transnistrean.

Discuţiile s-au axat pe evaluarea etapei actuale a procesului de reglementare transnistreană, se menţionează într-un comunicat de presă al guvernului de la Chişinău.

'Sunt mai multe întrebări la care trebuie să oferim răspuns cetăţenilor şi una dintre cele mai importante vizează scopul negocierilor privind reglementarea transnistreană. Pe de o parte, scopul formatului '5+2' este reglementarea politică a conflictului pe baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, pe de altă parte, Tiraspolul pledează în continuare pentru independenţă', a explicat premierul moldovean.

'Care este totuşi staţia terminus a negocierilor în acest format, stabilit pentru a asigura reintegrarea teritorială a Republicii Moldova, când există aceste două obiective care se exclud reciproc? În sprijinul cărui obiectiv vin înţelegerile atinse până acum în cadrul acestui format, inclusiv politica paşilor mici?', a întrebat retoric Maia Sandu.

În acest context, şefa guvernului de la Chişinău a subliniat că formatul de negocieri '5+2' pentru reglementarea transnistreană trebuie să devină o platformă care să ajute la combaterea corupţiei şi a contrabandei în regiune.

'Am discutat acest lucru şi la Kiev şi mă bucur că avem aceeaşi poziţie în raport cu această problemă. Lupta împotriva corupţiei şi a contrabandei în regiunea transnistreană trebuie să fie o prioritate. Ne vom asigura că atât instituţiile statului, cât şi oficialii guvernamentali nu vor mai fi implicaţi în scheme de corupţie şi contrabandă cu Tiraspolul, aşa cum s-a întâmplat în trecut. Atât timp cât regiunea transnistreană va fi o sursă majoră de îmbogăţire pe cale ilegală pentru anumite persoane, nu va exista progres real în identificarea unei soluţii politice', a afirmat ea.

În acest context, Maia Sandu a subliniat necesitatea prelungirii Misiunii UE de asistenţă la frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM).

Prezent la discuţii, şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch, a reiterat că asigurarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu un statut special pentru regiunea transnistreană, este factorul-cheie în activitatea misiunii, dar şi scopul principal al negocierilor în formatul '5+2' (Chişinău, Tiraspol, Ucraina, Rusia, OSCE, plus SUA şi UE ca observatori).

Reprezentanţi ai mediatorilor şi observatorilor în formatul de negocieri '5+2' au vizitat la sfârşitul săptămânii trecute Chişinăul şi Tiraspolul. În urma acestor vizite a fost anunţat că în următoarele trei luni ar putea avea loc 'discuţii politice substanţiale' în acest format la Bratislava (Slovacia).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.