Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu: Vreau un stat de drept funcțional. O să fiu un arbitru, presiune constantă pe guvernare

maia sandu

Maia Sandu s-a clasat pe locul doi în cursa pentru președinția republicii Moldova, candidând pe o platformă anti-corupție și pro-europeană cu 38%. Ea va trebui să îl înfrunte pe Igor Dodon (pro-rus) care a obținut 48%. Ea a povestit, pentru STIRIPESURSE.RO cum vede turul doi al alegerilor și ce viziune are despre rolul președintelui.

 

Doamna Sandu, ați ajuns în turul 2 și ați obținut un scor mult mai mare decât prevedeau sondajele, dar domnul Dodon are un avans suficient. Credeți că puteți recupera?

Cred că oamenii, toţi cetăţenii oneşti ai Republicii Moldova, sătui de o clasă politică expirată care i-a minţit şi furat de atâta amar de vreme, înţeleg că acum există o şansă reală să se poată iniţia un proces de primenire a scenei politice de la Chişinău chiar din vârful puterii politice.

Dacă în primul tur de scrutin am intrat cu o dezamăgire profundă şi generală, cu un electorat sătul de demagogia şi populismul liderilor politici, prin unirea forţelor antioligarhice şi reformatoare am reuşit să facem o ofertă cetăţenilor care, iată, a fost credibilă pentru un segment mai larg decît ne-am aşteptat al electoratului.

Am convingerea că acest prim succes va avea capacitatea să mobilizeze şi alte segmente ale electoratului, care, în primul tur, nu au ieşit la vot, crezând că schimbarea nu are nicio şansă. Or, iată că şansa există şi sper ca acest orizont de speranţă să fie unul motivant, suficient încât lumea să iasă la vot în proporţie mult mai mare şi să susţină un proces de modernizare a ţării.

În această campanie ați avut un mesaj axat mai mult pe lupta anti-corupție. Nu prea ați vorbit despre consecințele geo-politice ale acestor alegeri.

Corupţia este principala cauză a subdezvoltării Moldovei. A sărăciei, a lipsei investiţiilor în economie care duce la lipsa locurilor de muncă, a slabei calităţi a serviciilor publice – sănătate, asigurări sociale, educaţie. Și a profundelor inechităţi sociale care fac ca, în timp ce majoritatea populaţiei se zbate în lipsuri şi sărăcie, oligarhii şi camarilele lor acumulează averi uriaşe din furtul banului public şi trăiesc în lux exorbitant, sfidând cu cinism întreaga populaţie.

Eliminând corupţia şi construind un stat de drept cu instituţii democratice puternice şi funcţionale, vom crea un mediu de dezvoltare propice în Moldova. Mediu în care vor putea să se dezvolte entităţi economice care vor aduce locuri de muncă, vor contribui echitabil la bugetul de stat, deci indirect la dezvoltarea infrastructurii şi creşterea calităţii serviciilor publice.

Statul de drept puternic, instituţiile democratice puternice eliberate din captivitatea mafiilor politice, economia de piaţă funcţională, toate acestea pentru mine înseamnă adoptarea unui model de societate occidental, 100% compatibil cu Uniunea Europeană. Cred că acesta este modelul pe care cetăţenii Republicii Moldova şi-l doresc pentru societatea noastră şi pe care l-au susţinut prin vot în ultimii 7 ani.

Din păcate, clasa politică le-a oferit cu totul altceva, compromițând în bună măsură conceptul de integrare europeană, căci ceea ce s-a întâmplat în Moldova în ultimii ani a fost mai degrabă o generalizare a corupţiei, decât integrare europeană. Şi chiar în această conjunctură, Uniunea Europeană a contribuit la PIB-ul Moldovei cu circa 10-12% prin programe de suport bugetar şi asistenţă tehnică în sprijinul dezvoltării ţării în vederea procesului de integrare europeană. În aceste condiţii, îi va fi greu oricui să pună la îndoială apartenenţa naturală a Moldovei la valorile sociale, politice şi culturale europene, apartenenţă asumată încă din 1991, în Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

Conform Constituției Republicii Moldova, atribuțiile Președintelui sunt limitate, competențele acestuia fiind în zona politicii externe. În domeniul justiției, Președintele numește Procurorul General la propunerea Consiliului Magistraturii. Cu toate acestea oamenii au așteptări mari și pe linia justiției, dar și în privința îmbunătățirii nivelului de trai. Credeți că puteți să îndepliniți așteptările oamenilor, ținând cont de prevederile constituționale?

Constituţional, Preşedintele Republicii Moldova are la dispoziţie instrumentul Strategiei Securităţii Naţionale. Conceptul european de securitate naţională este unul mai larg şi include dimensiuni cum sunt securitatea economică, securitatea socială, securitatea ecologică, iar unul dintre imperativele strategice de securitate este buna guvernare, alături de consolidarea statului de drept şi lupta anticorupţie. Sub stindardul securităţii naţionale, instituţia Preşedintelui are pârghii de acţiune asupra guvernului pentru a-l determina să acţioneze în interesul cetăţenilor şi pe dimensiunile menţionate de dumneavoastră.

Sunteți sigură că nu îi veți dezamăgi, este o așteptare foarte mare creată de dvs?

Sunt conştientă că într-un mandat prezidenţial este imposibil să rezolvăm toate problemele Republicii Moldova şi cred că oamenii sunt conştienţi în bună măsură de acest lucru.

Cred că oamenii aşteaptă să vadă de la instituţiile statului o abordare diferită, în interesul lor, aşteaptă să vadă că cei care fură sunt prinşi şi sancţionaţi de instituţiile responsabile, indiferent ai cu fini sau nănaşi sunt, că instituţiile statului care nu-şi fac treaba sunt, la rîndul lor, sancţionate de cei în drept să le sancţioneze, că cei care-şi îndeplinesc funcţiile cu bună credinţă sunt recompensaţi şi promovaţi. Or, toate acestea pot fi rezumate prin sintagma „stat de drept funcţional”.

Îmi propun să fiu un arbitru, o presiune constantă pe guvernare – indiferent cine va forma guvernarea – pentru a construi un stat de drept funcţional. Voi veghea ca orice lege, orice decizie economică, orice act normativ al guvernului să fie în interesul cetăţeanului şi nu al unui grup infracţional de interese ilegitime.

Moldova are nevoie de stabilitate ca să poată să își revină din punct de vedere economic. Am văzut că ați spus că veți lucra cu guvernul Filip. Credeți că această colaborare va putea fi acceptată și de susținătorii dvs, mai ales cei din zona partidului DA, care sunt mai radicali?

Oamenii nu se aşteaptă să ne purtăm ca tâlharii la drumul mare. Electoratul nostru aşteaptă să acţionăm în litera şi spiritul legii. Or, nicio lege nu permite Preşedintelui să facă revoluţii. În schimb, îi oferă instrumente legale de a determina Guvernul şi Parlamentul să ţină cont de interesele cetăţenilor.

Atâta timp cât Guvernul Filip va lucra în interesul cetăţenilor va avea o bună colaborare cu instituţia Preşedintelui. Însă nu voi ezita să sancţionez orice derapaj, orice decizie care lezează interesul cetăţenilor Moldovei.

Bunăoară, dacă cineva îşi imaginează că voi tolera inacţiunea guvernului în investigarea furtului miliardului, se înșală amarnic. Nu voi ezita să întreprind acţiuni concrete în această direcţie din primul minut de mandat şi nu voi conteni în aceste demersuri decât atunci cînd banii vor reveni în bugetul de stat, acolo unde le este locul de drept.

De asemenea, indiferent câte propuneri de procuror sau judecător care nu corespund criteriilor de profesionalism şi integritatea voi primi, nu voi ezita să le resping pe toate, căci este crucial pentru Moldova să aibă un sistem de justiţie independent, corect şi integru.

Dacă Ciubașenco vă va acorda sprijinul, ce îi veți răspunde?

Oamenii, alegătorii nu sunt nişte bucăţi de lemn pe care să le poţi muta dintr-o sacoşă în alta, sunt fiinţe care au crezurile, aspiraţiile şi năzuinţele lor. Este evident că ei nu execută „ordinele” unui candidat sau ale altuia. Din acest motiv, nu cred în sprijinul acordat de foşti candidaţi, iar experienţa trăită în urma „sprijinului” candidatului Lupu cred că a fost edificatoare pentru toată lumea.

Domnul Ciubaşenco, de altfel ca și domnul Leancă, doamna Guțu, domnul Ghilețchi, sunt candidați onorabili şi aş fi bucuroasă să primesc votul lor, la fel cum m-ar ajuta să primesc şi voturile susţinătorilor acestora. Cred însă ca este, în primul rând, obligaţia mea să încerc să le câştig încrederea prin programul pe care îl am, prin valorile pe care le promovez în spaţiul public şi, de asemenea, prin ceea ce am făcut în serviciul public în Republica Moldova. Aşa cum este datoria mea să încerc să conving peste 50% dintre moldoveni să mă investească cu încrederea de a-i servi şi a le apăra interesele în viitorii 4 ani.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.