Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maimuţele verzi africane au dezvoltat avertismente speciale pentru a semnala prezenţa dronelor

MFE
drona

Maimuţele verzi din Africa occidentală au un sistem de strigăte de alertă diferenţiate pentru a avertiza asupra pericolelor şi au dezvoltat un sunet caracteristic prin care semnalează prezenţa dronelor, potrivit unui studiu publicat luni de Nature Ecology &Evolution şi citat de EFE, potrivit agerpres.ro.

Experţi de la Centrul german de Primatologie au vrut să evalueze flexibilitatea limbajului şi înţelegerea primatelor, astfel încât au ridicat o dronă deasupra unui grup de 80 de maimuţe verzi africane (Chlorocebus sabaeus) care trăiesc în Senegal.

Citește și: Moise Guran îl pune la zid pe Klaus Iohannis:’Acest guvern trebuie să plece, dacă ești serios’

Când au văzut noua ameninţare în zonă maimuţele au creat un sunet pentru a avertiza despre prezenţa dronei şi au învăţat "în mod instantaneu" ce reprezenta acel nou sunet, notează studiul.

Maimuţele verzi africane dispun de mai multe strigăte de alertă pentru a avertiza despre prezenţa prădătorilor precum leoparzii sau şerpii, dar exemplarele studiate nu au emis vreodată un sunet specific pentru a detecta prezenţa unui uliu sau vreunei păsări prădătoare.

Totuşi au emis un ţipăt specific pentru a avertiza despre prezenţa unei drone, faţă de care au reacţionat ca în faţa unei "ameninţări aeriene". Experţii şi-au dat seama că noul strigăt era "surprinzător de asemănător" cu cel emis de o altă specie înrudită, maimuţele Vervet din Africa orientală, care emit semnale de avertizare în cazul prezenţei vulturilor.

Citește și: Victor Ponta, ofertat de PSD! Ce decizie a luat liderul PRO România

Similitudinea între cele două strigăte create pentru a avertiza faţă de o ameninţare aeriană de cele două specii de maimuţe sugerează că "semnalul de alertă este profund înrădăcinat în istoria evoluţiei animalelor" şi că structura vocală se conservă.

Pentru a vedea viteza cu care maimuţele asociau înţelesul ţipătului care identifica prezenţa dronei a fost reprodus zgomotul emis de aparat în prezenţa unui grup de 16 maimuţe. La auzirea zgomotului, maimuţele au scrutat cerul în căutarea dronei, asociind imediat zgomotul cu obiectul respectiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.