Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Majoritatea nemților gândesc exact ca Putin: Livrarea de arme Ucrainei e participare la război/ Sondaj

Pinterest
Leopard 2 tank

O majoritate dintre germani consideră că livrarea de arme de către Berlin Ucrainei înseamnă că ţara lor participă la război. Exact același lucru îl spune și președintele Rusiei, Vladimir Putin, despre livrările de arme din NATO și SUA.  Într-un sondaj realizat de institutul de cercetare YouGov la comanda DPA, 51% dintre respondenţi s-au declarat de acord cu această afirmaţie şi numai 37% au fost în dezacord, notează sâmbătă agenţia germană. Experţi în drept internaţionali sunt de acord că furnizarea de arme într-un război nu îl face pe furnizor parte a războiului, indiferent despre ce arme este vorba. Totuşi, Rusia îi consideră pe aliaţii vestici ai Ucrainei părţi în război. Până acum, guvernul german a aprobat livrări de arme şi alte echipamente militare în valoare de circa 2,6 miliarde de euro. Conform unei statistici recente a Institutul pentru Economia Mondială din Kiel, această sumă plasează Germania pe locul al patrulea în rândul aliaţilor Ucrainei, în termeni absoluţi, după SUA, Marea Britanie şi Polonia, conform Agerpres.

Totuşi, raportat la PIB, chiar şi ţări mai mici, mai ales din Europa de Est, sunt înaintea Germaniei

După un an de război, germanii sunt mai degrabă sceptici faţă de livrările de arme, 40% dintre respondenţii sondajului YouGov fiind de părere că Germania a livrat prea multe arme Ucrainei. În schimb, doar 22% cred că sprijinul militar este prea mic, în timp ce 23% îl consideră potrivit.

Livrarea plănuită de tancuri de luptă Leopard 2 este considerată de 44 % dintre respondenţi drept o greşeală, iar de 41% drept corectă. Guvernul german vrea să trimită primele 18 din aceste tancuri în zona de război până la sfârşitul lui martie.

Respingerea este şi mai clară în ce priveşte livrarea de avioane de luptă, căreia 56% dintre cei chestionaţi i se opun şi numai 27% îi sunt favorabili.

Câteva state occidentale şi-au afirmat disponibilitatea de a trimite avioane de luptă. Cancelarul german Olaf Scholz a exclus însă această posibilitate: 'Dezbaterea nu are niciun sens', a spus el din nou joi la postul public ZDF.

La sondajul YouGov, care a fost realizat online între 21-23 februarie, au participat 2.072 de respondenţi. Rezultatele au fost ponderate şi sunt reprezentative pentru populaţia de 18 ani şi peste a Germaniei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.