Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Malaezia îl convoacă pe ambasadorul chinez după incursiunea unor nave în zona sa economică

marea chinei de sud

Malaezia l-a convocat luni pe ambasadorul chinez pentru a protesta după incursiunea unor nave chineze în zona sa economică exclusivă maritimă din Marea Chinei de Sud, notează AFP preluat de agerpres.

Autorităţile de la Kuala Lumpur l-au convocat pe ambasadorul Ouyang Yujing "pentru a expune poziţia Malaeziei şi a protesta faţă de prezenţa şi activitatea unor nave chineze, inclusiv a unei nave de cartografie marină, în zona sa economică exclusivă", a indicat Ministerul de Externe într-un comunicat.

Ministerul a acuzat China că a încălcat dreptul internaţional trimiţându-şi navele în largul statelor Sabah şi Sarawak de pe insula Borneo.

Este a doua oară în acest an în care Malaezia îl convoacă pe ambasadorul Chinei pentru a protesta în legătură cu incursiunile Beijingului în apele contestate ale Mării Chinei de Sud.

În iunie, incursiunea a 16 avioane militare chineze în aceeaşi zonă a provocat furia ţării din Asia de Sud-Est.

China revendică aproape în totalitate Marea Chinei de Sud şi a construit avanposturi militare pe mici insule şi atoli din regiune, stârnind mânia mai multor ţări cu revendicări asupra apelor din vecinătatea teritoriului lor.

Anul trecut, o navă chineză de cartografie a intrat în conflict cu o navă malaeziană care căuta hidrocarburi în largul insulei Borneo.

Vietnam, Filipine, Brunei şi Taiwan au, de asemenea, revendicări asupra Mării Chinei de Sud.

Statele Unite au trimis nave militare în regiune pentru a-şi afirma dreptul la libertatea de navigaţie, spre enervarea Chinei, mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.