Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mali: Gruparea jihadistă Ansar Din revendică atacul asupra ONU la Kidal

siria

Gruparea jihadistă Ansar Din a revendicat atacul asupra unei tabere a Misiunii ONU în Mali (MINUSMA) la Kidal (nord-est) care a făcut sămbătă trei morţi - doi soldaţi din Guineea din cadrul Căştilor Albastre şi un angajat civil al Naţiunilor Unite -, potrivit unei declaraţii făcute agenţiei France Presse. 

"Revendicăm în numele tuturor mujahedinilor atacul asupra taberei de la Kidal" care este "un răspuns la violarea pământurilor noastre de către duşmani ai islamului", a declarat, într-o scurtă conversaţie telefonică, Hamadou Ag Khallini, un lider al Ansar Din, grupare jihadistă a fostului lider rebel tuareg malian Iyad Ag Ghaly. 

Doi soldaţi din Guineea din cadrul Căştilor Albastre şi un angajat civil al MINUSMA şi-au pierdut viaţa în acest atac cu rachete care a făcut şi 20 de răniţi, potrivit unui bilanţ oficial al misiunii ONU. 

MINUSMA este misiunea ONU de menţinere a păcii cea mai costisitoare în vieţi omeneşti după Somalia între 1993 şi 1995. 

Ansar Din este un aliat al organizaţiei Al Qaida din Maghrebul Islamic (AQIM) şi Frontului de eliberare din Macina (FLM), o grupare jihadistă din centrul Mali. 

FLM a revendicat atentatul de la 20 noiembrie contra hotelului Radisson Blu din Bamako, revendicat în aceeaşi zi şi de grupul jihadistului algerian Mokhtar Belmokhtar, Al-Mourabitoun, care însă a precizat că la atac a participat şi AQMI. 

Nordul Mali a căzut în martie-aprilie 2012 sub loviturile grupărilor jihadiste afiliate Al Qaida, printre care Ansar Din. Jihadiştii au fost alungaţi şi în mare parte vânaţi după lansarea în ianuarie 2013, la iniţiativa Franţei, a unei intervenţii militare internaţionale care continuă şi în prezent. Zone întreg scapă însă controlului forţelor militare ale Mali şi străine, reaminteşte AFP.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.