Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mănăstirea Prislop, locul de veci al părintelui Arsenie Boca

Unica.ro
manastirea prislop

Am ajuns la mănăstire într-o zi însorită de iulie, în plină pandemie. Am intrat pe poarta mare, primitoare, noi, ca şi alţii un pic temători, dar înarmaţi cu măşti şi cu precauţie maximă – corespunzător situaţiei. O altă lume ni s-a înfăţişat. Un calm absolut, o linişte de mormânt, pace şi împăcare. Toţi care se aflau acolo, într-o ordine desăvârşită, s-au pregătit, răbdători, să stea la coadă pentru a se întâlni cu Sfântul Ardealului, aşa cum este numit părintele Arsenie Boca. El îi primea pe fiecare, ascultându-le glasul inimii. A fost o întâlnire cu natura, cu calmul, cu un loc plin de înţelesuri, în care timpul pare că stă în loc şi unde parcă ai tot timpul din lume. O mănăstire frumoasă şi caldă, atent şi drăgăstos îngrijită de măicuţele tăcute, cu chipuri luminoase.

Mănăstirea Prislop, un lăcaş de cult construit în cea de-a doua jumătate a secolului al XIV-lea de către Sfântul Nicodim, a devenit cunoscută datorită faptului că aici este locul unde a trăit şi unde îşi doarme somnul de veci, după voia sa, un duhovnic foarte iubit de români, Arsenie Boca. Amplasarea acestei mănăstiri e foarte bine aleasă, departe de aglomeraţie și civilizaţie, în mijlocul pădurilor şi văilor înverzite, pline de ciripit vesel, cu izvoare şi lacuri tainice – toate conferindu-i un aer idilic. Liniştea te îndeamna la meditaţie şi încărcătura spirituală a locului se simte din plin, trebuie doar să o îmbraţişezi, potrivit rador.ro.

Citește și: Moment penibil pentru Nelu Tătaru la unitatea mobilă de Terapie Intensivă din Galați: ‘Ați văzut și dumneavoastră ce s-a întâmplat’

Mică istorie a mănăstirii

În secolul al XVI-lea mănăstirea ajunge în ruină, dar este rezidită, în anul 1564, de domnița Zamfira, fiica lui Moise Voievod, din Țara Românească. Tânăra ajunge aici după ce tatăl său ar fi fost ucis într-o luptă. Un secol mai târziu ar fi fost întemeiată, la Prislop, o școală pentru preoți și tot acum este semnalată prezența cunoscutului Sfânt Ioan de la Prislop, a cărui chilie săpată în stâncă o putem vedea azi. Din secolul al XVIII-lea, mănăstirea devine una greco-catolică, iar în 1948 revine la ortodocși. Starețul mănăstirii a fost ales părintele Arsenie Boca, considerat „înainte văzător cu duhul” și făcător de minuni, mai ales după ce tot mai mulți oameni, care fie au discutat cu părintele, fie s-au rugat lui, au mărturisit că rugile și dorințele le-au fost îndeplinite.

Arsenie Boca, pe numele de naştere Zian Boca, un om de o cultură desăvârşită, s-a născut în 29 septembrie 1910, în Vaţa de Sus, în judeţul Hunedoara. A absolvit Liceul „Avram Iancu” din Brad, apoi a urmat Academia Teologică de la Sibiu şi Institutul de ,,Belle Arte,, din Bucureşti, frecventând în paralel şi cursuri de medicină. După patru luni petrecute la Muntele Athos, în Grecia, a intrat în monahism la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, în judeţul Braşov. Acolo a fost preot şi stareţ până în noiembrie 1948, când a fost transferat de Mitropolitul Nicolae Bălan al Transilvaniei la Mănăstirea Prislop din Ţara Haţegului, până în mai 1959. A fost scos din lumea mănăstirească de puterea comunistă, pentru ca era vizitat de mii și mii de credincioși, şi a lucrat la Atelierele Patriarhiei Române din Bucureşti, sub ocrotirea Patriarhului Iustinian al României. După pensionare, în 1967, a pictat vreme de 15 ani la Biserica Ortodoxă „Sfântul Nicolae” din Drăgănescu (judeţul Giurgiu). Amintim și faptul că tot la București, în 1959, a pictat Icoana Maicii Domnului cu Pruncul din altarul Bisericii Sfântul Elefterie.

Citește și: Tudose, atac devastator la adresa PNL și USR-PLUS: ‘Mor oamenii cu zile, dar puritanii politicii românești se bat pe transferuri îmbibate de principii’

A fost unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea. A murit la Sinaia în 28 noiembrie 1989, însă a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, unde este vizitat de mii de oameni, bucurându-se de o faimă demnă de un sfânt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.