Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin: Țările care l-ar putea pune în aplicare

politico.eu
Vladimir Putin

Şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andri Ermak, a declarat că decizia Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite un mandat de arestare pentru dictatorul rus, Vladimir Putin, limitează în mod semnificativ posibilităţile acestuia de a vizita alte țări ale lumii, notează RBC, potrivit RADOR.

Ermak a subliniat, într-un mesaj postat pe Telegram, că, în urma deciziei de vineri a CPI, Putin trebuie să fie arestat în 123 de țări din întreaga lume care au ratificat Statutul de la Roma sau care recunosc jurisdicția CPI. Lista acestor țări include statele Europei, toată America de Sud, o parte din Africa și din Asia. Unele dintre ţările care recunosc jurisdicția CPI sunt şi parteneri ai Rusiei, cum ar fi Venezuela, Africa de Sud, Republica Centrafricană și Tadjikistan. Amintim că CPI a emis, vineri, un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, pe care îl acuză de comiterea de crime de război în Ucraina.

Procurorul CPI Karim Khan a deschis o investigație față de comiterea unor crime de război, crime împotriva umanității și genocid în Ucraina în urmă cu un an. El a subliniat, pe parcursul a patru vizite în Ucraina, că investighează fapte împotriva copiilor și fapte care vizează infrastructura civilă din Ucraina. 123 de țări sunt semnatare ale Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale. Dintre ele, 33 sunt state africane, 19 sunt țări din Asia-Pacific, 18 din Europa de Est și 28 din America Latină și Caraibe, iar 25 din Europa de Vest. Tratatul nu a fost nici semnat nici ratificat de câteva țări importante precum Statele Unite, Rusia, China, Israel și Irak.

CPI a emis mandatul pentru suspiciuni de deportare ilegală a copiilor ucraineni şi transferul ilegal de persoane din Ucraina în Rusia. Un alt mandat de arestare a fost emis pe numele Mariei Lvova-Belova, responsabil rus pentru drepturile copiilor.

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova, a anunțat vineri într-un comunicat de presă, relatează CNN.

Lvova-Belova este oficialul rus aflat în centrul presupusului plan de deportare forțată a mii de copii ucraineni în Rusia.

LISTA

Iată care sunt cele 123 de țări în care președintele rus Vladimir Putin poate fi arestat:

Afganistan, Albania, Andorra, Antigua și Barbuda, Argentina, Australia, Austria, Bangladesh, Barbados, Belgia, Belize, Benin, Bolivia, Bosnia și Herțegovina, Botswana, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cabo Verde, Cambodgia, Canada, Republica Centraficană, Ciad, Chile, Columbia, Comore, Congo, Insulele Cook, Costa Rica, Coasta de Fildeș, Croația, Cipru, Republica Cehă, Republica Democrată Congo, Danemarca, Djibouti, Dominica, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Estonia, Fiji, Finlanda, Franța, Gabon, Gambia, Georgia, Germania, Ghana, Grecia, Grenada, Guatemala, Guineea Ecuatorială, Guyana, Honduras, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Iordania, Kenya, Kiribati, Letonia, Lesotho, Liberia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Madagascar, Malawi, Maldive, Mali, Malta, Insulele Marshall, Mauritius, Mexic, Mongolia, Muntenegru, Namibia, Nauru, Olanda, Noua Zeelandă, Niger, Nigeria, Macedonia de Nord, Norvegia, Panama, Paraguay, Peru, Polonia, Portugalia, Republica Coreea, Republica Moldova, România, Saint Kitts și Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent și Grenadinele, Samoa, San Marino, Senegal, Serbia, Seychelles, Sierra Leone, Slovacia, Slovenia, Africa de Sud, Spania, Palestina, Surinam, Suedia, Elveția, Tadjikistan, Timorul de Est, Trinidad și Tobago, Tunisia, Uganda, Regatul Unit, Republica Unită Tanzania, Uruguay, Vanuatu, Venezuela și Zambia.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.