Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manele pe scena Teatrului Național București - Scandal imens la Gala Premiilor Gopo

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam premiile GOPO

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, a fost marcat marți seară de un moment controversat. Prezența pe scenă a trupei cunoscutului manelist Dan Bursuc, Kana Jambe, a stârnit un val de nemulțumiri, exprimate pe rețelele de socializare de oameni care au fost în sală sau care au urmărit evenimentul la televizor scrie libertatea.ro.

Trupa de manele Kana Jambe a urcat pe scenă și a cântat două piese, prima fiind „Romanian Rapsody”, un cover după celebra piesă „Bohemian Rapsody” a trupei Queen, cea de-a doua fiind o manea din repertoriul propriu. În acel moment, mai mulți actori s-au ridicat și au părăsit sala. „Nu pot să girez cu prezența mea un asemenea moment”, a spus Iulia Lumânare, una dintre actrițele care s-au grăbit să iasă. Ea a luat premiul pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar („Pororoca”).

Kana Jambe este o trupă manageriată de Dan Bursuc, cel care are o apariție scurtă în filmul „Soldații. Poveste din Ferentari”. Controversatul film al Ivanei Mladinovic a fost premiat marți seară la Gopo pentru „cel mai bun debut”.

Citește și: Avertismentul lui Băsescu: Iohannis riscă un autogol cu referendum pe justiție

După reprezentația trupei, reacții negative, unele în termeni duri, au apărut pe Facebook, de la oameni care au fost prezenți în sală sau de la oameni care au urmărit gala la televizor. Printre cei care au comentat momentul muzical au fost Monica Davidescu, Aurelian Temișan, Mihai Mărgineanu și Vlad Enăchescu.

Monica Davidescu, cea care i-a acordat actriței Ileana Stana Popescu premiul pentru întreaga activitate, a scris pe Facebook: „Aseară premiile Gopo. Glamur, eleganță, parfum. Asta dacă organizatorii nu ar fi greșit flagrant aducând manele pe scenă”, a scris Monica Davidescu pe Facebook.

Și soțul ei, Aurelian Temișan, a comentat pe rețeaua socială: „În seara asta am trăit un moment rușinos. Eram în fața televizorului, dar tot rușine am simțit. Să ai pe scena Teatrului Național din București derularea premiilor GOPO, un festival de elită, în sala mari scenariști, regizori, producători, oameni de televiziune, mari actori ai țării și să asculți un burtos în maiou alb (căruia îi mai lipsea doar grătarul!), cântând manele… e TOTAL RUȘINOS!!! Această asociere a primei scene a țării, TNB, cu Gala Premiilor prestigiosului Festival de renume internațional, GOPO, și actul de subcultura creat, îmi lasă un gust amar și mă oripilează”.

În termeni duri a comentat și artistul Mihai Mărgineanu: „Aseară, la Gopo, organizatorii au adus pe scenă o trupă de manele. Aseară, la Premiile Gopo, cel mai cu ștaif eveniment al culturii cinematografice românești, organizatorii au adus pe scenă o trupa formată din niște rromi plinuti și cu ‘maiouri’ peste burți burdusite care au ‘făcut un program’ de manele. Aseară la Premiile Gopo am văzut vârfuri ale culturii noastre aplaudand stingheri și din bun simt o trupă de maneliști. I-am simțit stingheri și speriați, că pe timpul comunismului când trebuia să aplauzi că să te vadă securistul cum că nu ești retrograd și destabilizator. Aseară, la Premiile Gopo, văzând atâta subcultura injectată în cultură m-am convins că România este în metastaza stadiul final și că nu mai apucăm nici tratamentul paleativ”.

Cum s-a ajuns la momentul controversat Reprezentanții organizatorilor au precizat pentru Libertatea că momentul artistic al trupei a făcut parte dintr-un context mai larg, în care filmele „Moromeții 2” și „Soldații. Poveste din Ferentari” au fost parodiate în scheciuri filmate și proiectate în cadrul galei. Libertatea a încercat să ia legătura și cu Ileana Mladenovic, regizoarea filmului „Soldații. Poveste din Ferentari”, și Ada Solomon, producătoarea peliculei, însă până la această oră nu am primit răspuns. De când a fost lansat, filmul a născut numeroase controverse. Anul trecut, în luna februarie, proiecția filmului la Muzeul Țăranului Român a fost boicotată de persoane care au protestat atât în fața muzeului, cât și în interiorul sălii unde a rulat pelicula. Unul dintre protestatari a scos la un moment dat un telefon pe care a pus manele.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.