Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manevră austriacă: Ipoteza pentru care Austria blochează aderarea României la spaţiul Schengen

datocms-assets.com
romania interzisa schengen

Blocarea aderării Bulgariei şi României la spaţiul Schengen este o pură manevră de politică internă din cauza alegerilor dintr-un land federal, spune ziarul german Die Tageszeitung, citat de Rador. Fără aderare pentru Bulgaria şi România. Austria insistă asupra veto-ului său faţă de extinderea liberei circulaţii din UE.

Argumentul cancelarului federal Karl Nehammer şi al ministrului de interne Gerhard Karner (ambii membri ÖVP) este că Austria este, ca nicio altă ţară, ţinta preferată a celor în căutare de azil. Peste jumătate din traficanţii de migranţi de pe ruta balcanică ar fi originari din România.

Poate că lucrurile ar sta chiar aşa, dar legătura dintre numărul crescând al celor în căutare de azil şi desfiinţarea controalelor la frontiere este realizată foarte bine. Cei nechemaţi vin spre Austria în primul rând prin Ungaria, care îi lasă nonşalant să treacă mai departe. Iar între Viktor Orbán şi Nehammer există o legătură specială penibilă în privinţa problemei migranţilor şi refugiaţilor. Atitudinea dură a lui Orbán este folosită doar faţă de Bruxelles.

La ce se aşteaptă în schimb Austria pentru acordul său, rămâne neclar. Partidul austriac menţionat se opunea de fiecare dată unei politici comune europene privind refugiaţii şi repartizarea celor care cer azil. În cazul în care problema va apare din nou pe tapet, s-ar putea să se modifice lucrurile.

Evident este că ţinta nu este una de politică externă, ci este vorba de cel mai ieftin populism care să nu pună în pericol campaniile electorale regionale: în Austria inferioară anul viitor vor avea loc alegeri, iar candidatul ÖVP, partid din care se trag şi cei doi politicieni, se aşteaptă la susţinere. În acest sens dă bine o atitudine dură împotriva străinilor.

Ecologiştii, care menţionează pagubele atitudinii politice şi economice singulare ale Austriei (Olanda blochează doar Bulgaria), nu pot opri partenerul de coaliţie. În România s-a trecut deja la boicotarea întreprinderilor austriece. Iar din Bruxelles va exista pe viitor mai puţină înţelegere faţă de dorinţele speciale ale Austriei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.