Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manevre aeriene comune ale Turciei şi Arabiei Saudite asupra Statului Islamic

orient siria irak iran qatar egipt israel turcia

Forţele aeriene turce şi saudite au început luni cinci zile de manevre comune deasupra Turciei, într-un moment în care cele două ţări se declară gata să-şi intensifice operaţiunile împotriva grupării Stat Islamic (SI) în Siria, relatează AFP.

Şase avioane de luptă F-15 urmează să participe la aceste exerciţii, programate de mai mult timp, care se desfăşoară în regiunea Konya, a precizat Statul major al armatei turce, într-un comunicat publicat pe site-ul său de internet. Aceste manevre intervin în contextul în care ministrul turc al afacerilor externe, Mevlüt Cavusoglu, a declarat sâmbătă că Ankara şi Riadul ar putea participa la o intervenţie militară terestră împotriva grupării SI pe teritoriul Siriei.

Ambele capitale au luat partea rebelilor împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Arabia Saudită a anunţat desfăşurarea în zilele următoare a unor avioane de vânătoare la baza militară turcă de la Incirlik, în cadrul coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de SUA. Ministrul apărării turc Ismet Yilmaz a confirmat luni că patru avioane de luptă F-16 saudite sunt aşteptate la Incirlik, unde staţionează deja aparate americane şi germane ale coaliţiei. Relaţiile între Ankara şi Riad s-au ameliorat considerabil în ultimele luni, după o răceală provocată de rolul jucat de Arabia Saudită în răsturnarea în 2013, de către armata egipteană, a preşedintelui Mohammed Morsi, provenit din rândul Frăţiei Musulmane şi aliat apropiat al Ankarei, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.