Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Manevre' obscure la declarațiile de avere? ANI trage un semnal de alarmă: 'Se introduce un regim special de integritate'

allbusiness.com
avere afaceri business afacere

În data de 14 februarie, în cadrul ședinței Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului au fost propuse o serie de amendamente la Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice (L835/2022) care vor avea ca efect imediat „introducerea unui regim special de integritate”, transmite Agenția Națională de Integritate (ANI) într-un comunicat.

Cei vizați sunt „personalul din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională pentru care, potrivit statutului ori prin natura atribuțiilor de serviciu apartenența la aceste instituții reprezintă informații clasificate ori confidențiale / nedestinate publicității ori prin a căror diseminare neautorizată se pot prejudicia ordinea publică, securitatea națională, apărarea țării, interesele persoanelor de drept public deținătoare, rezultatul misiunilor specifice, ori se pot dezvălui surse confidențiale, se pot pune în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma misiunilor specifice”, se arată în comunicatul ANI.

Avertismentul ANI

„Amendamentele nu precizează explicit care sunt aceste categorii de personal din cadrul instituțiilor publice de apărare, ordine publică și securitate națională pentru care se aplică această excepție. Potrivit modificărilor propuse, persoanele care ar urma să facă parte din aceste categorii vor fi stabilite prin norme interne ale instituției, aspect ce contravine în mod grav normelor constituționale și de tehnică legislativă. Pe de altă parte, în secțiunea aferentă motivării amendamentelor, autorul acestora face referire la o anumită categorie de personal cărora li s-ar aplica această excepție, și anume la „structurile specializate ale MAI în domeniul ordinii publice și securității naționale”, transmite ANI.

Efecte posibile

În mod concret, amendamentele propuse ar avea următoarele efecte, mai arată instituția:

Încălcarea principiului transparenței în exercitarea funcțiilor publice:

  • „- Declarațiile de avere și de interese depuse de către aceste persoane nu vor mai fi publice, ci vor trebui păstrate „în locuri special amenajate, în condiții în care să asigure confidențialitatea”.
  • - Persoanele menționate anterior ar urma să depună declarații de avere și de interese strict în cadrul instituției unde își desfășoară activitatea, eliminând atribuția persoanei responsabile de a le transmite Agenției, cum de altfel este cazul începând cu anul 2007, astfel că ANI nu va mai putea primi și gestiona declarații pentru aceste categorii de persoane. Mai mult, precizăm faptul că începând cu anul 2022 declarațiile de avere și de interese se depun exclusiv prin intermediul platformei e-DAI.

Ingerințe în activitatea de evaluare și încălcarea independenței operaționale:

  • „Declarațiile de avere și de interese ale persoanelor vizate de amendamente vor putea fi accesate de inspectori de integritate special desemnați și doar la sediul instituției din care face parte persoana evaluată;
  • Pentru a desfășura activități de evaluare specifice privind incompatibilități, conflicte de interese sau averi nejustificate, inspectorul ANI trebuie să solicite unei alte entități aprobări suplimentare pentru a accesa aceste declarații și să se deplaseze la sediul acesteia pentru a le putea vizualiza;
  • Interacțiunea inspectorilor ANI cu persoana evaluată se va realiza prin intermediul unor persoane anume desemnate de către instituția în care își desfășoară activitatea persoana evaluată;
  • În cazul în care Agenția constată un incident de integritate, în vederea comunicării rapoartelor de evaluare, inspectorul de integritate trebuie să solicite instituției din care face parte persoana evaluată „deanonimizarea” declarațiilor de avere și de interese. Această „deanonimizare” se realizează, potrivit amendamentelor, în termen de cel mult 3 luni de la data solicitării ANI. Astfel, noile amendamente creează obligația ANI de a transmite rapoartele de evaluare în primă fază către conducătorul instituției din care face parte persoana evaluată, urmând ca ulterior să trimită raportul de evaluare și instituțiilor cu competențe în controlul respectării legislației, fiscale, penale, disciplinare etc.”, mai arată ANI.

380 de dosare vizate

„Adoptarea acestor amendamente ar duce la afectarea și întârzierea activității de evaluare în cele peste 380 de dosare aflate în prezent pe rolul Agenției, și a altor câteva zeci aflate pe rolul instanțelor de judecată, dosare care vizează persoane care ar putea face parte din categoriile invocate în amendamentele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări.

Activitatea de evaluare a averii, a conflictelor de interese și a incompatibilităților se va realiza de către inspectori de integritate anume desemnați, aspect ce va crea un profund caracter de subiectivitate și o lipsă de imparțialitate în ceea ce privește repartizarea sesizărilor.

Pentru persoanele vizate de aceste modificări legislative, Agenția a identificat până în prezent peste 800 de incidente de integritate constând în incompatibilități, conflicte de interese în materie administrativă, averi nejustificate cu o valoare totală de aprox. 20,2 milioane Lei, sesizarea organelor de urmărire penală pentru nedeclarare venituri din jocuri de noroc în valoare de peste 900.000 Lei, precum și cazuri de nedepunere a declarațiilor de avere și de interese.

Față de aceste amendamente, Agenția Națională de Integritate a transmis vineri, 17 februarie, către Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări un punct de vedere (https://bit.ly/41mkY07) prin care arătăm că nu susținem modificările propuse, întrucât actuala reglementare instituie suficiente garanții privind confidențialitatea informațiilor în cadrul acțiunilor specifice de depunere a declarațiilor de avere și de interese, precum și a celor desfășurate de inspectorii de integritate.

Considerăm că aceste amendamente au rolul de înlătura unele categorii de deponenți de la publicarea declarațiilor de avere și de interese, de a implementa proceduri distincte în ceea ce privește atât depunerea declarațiilor cât și modalitatea de evaluare pentru categorii de funcții care au obligația respectării Legii nr. 176/2010, cu modificările și completările ulterioare.

Facem precizarea că în prezent, România este evaluată de Grupul de State împotriva Corupției (GRECO) în cadrul Rundei a cincea de evaluare, printre temele examinate fiind Prevenirea corupției și promovarea integrității (...) la nivelul instituțiilor de punere în aplicare a legii. Astfel, evaluarea vizează funcționarii organismelor care îndeplinesc funcții esențiale de aplicare a legii și care fac obiectul reglementărilor naționale, respectiv funcționarii din cadrul instituțiilor din domeniul ordinii, siguranței publice și siguranței naționale”, a artătat ANI în comunicatul de presă invocat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.