Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manevre ruse la Marea Caspică, pe fondul războiului din enclava Nagorno Karabah

Euronews
Armenia Azerbaidjan Nagorno Karabah

Rusia a lansat vineri manevre militare la Marea Caspică, pe malul căreia se află capitala azeră Baku, pe fondul războiului între forţe azere şi forţe separatiste armene în enclava separatisită azeră Nagorno Karabah, relatează AFP.

La aceste exerciţii - relativ modeste - participă şase mave, şapte avioane şi peste 400 de militari, în nordul Peninsulei Abşeron, unde se află Baku, şi urmează să aibă loc tiruri de artilerie şi de rachetă, a anunţat într-un comunicat armata rusă, potrivit news.ro.

Citește și: Raed Arafat: Este posibil ca aceste spitale să nu mai fie suficiente. Este clar că avem persoane pozitive care poate că nici ele nu știu .

Ele ”nu reprezintă nicio ameninţare şi nu impun nicio restricţie activităţilor economice ale statelor de pe litoralul Caspicii”, subliniază armata rusă.

Confruntări sângeroase au loc de trei săptămâni între Azerbaidjan şi enclava separatistă azeră Nagorno Karabah, susţinută de Armenia.

Un armistiţiu ”umanitar” a fost încheiat sâmbătă, prin medierea Rusiei, însă încetarea focului rămâne literă moartă.

Un teritoriu cu populaţie majoritar armeană, Nagorno Karabah s-a desprin prin secesiune din Azerbaidjan, înainte de prăbuşirea URSS, ceea ce a antrenat un război, soldat cu 30.000 de morţi, şi sute de mii de refugiaţi din ambele tabere în anii '90.

Citește și: Escrocherie de top: Un bărbat a pretins că este fost ministru, chestor de poliție, comisar șef sau judecător, după tipul de interes al persoane înșelate

Actualele ostilităţi au izbucnit la 27 septembrie şi sunt cele mai sângeroase de la armistiţiul din 1994.

Rusia întreţine bune relaţii cu ambii beligeranţi, dar este mai apropiată de Armemia, membră a unei alianţe militare, Organizaţia Tratatului Securităţii Colective (OTSC) dominată de Moscova.

Moscova îndeamnă la o soluţionare diplomatică a acestui conflict îngheţat şi ameninţă că, în cazul în care confruntările actuale se extind pe teritoriul armean, îşi va îndeplini ”obligaţiile” care decurg din alianţa sa cu Erevanul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.