Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manfred Weber continuă disputa cu guvernul de la Budapesta - Ungaria merge 'într-o direcţie greşită' cu Viktor Orban la conducere

Manfred Weber

Cap de listă al dreptei europene, germanul Manfred Weber şi-a exprimat marţi regretul că Ungaria merge 'într-o direcţie greşită' cu Viktor Orban, premierul naţionalist-conservator care i-a retras sprijinul luni, informează AFP potrivit Agerpres.

Orban a anunţat luni retragerea sprijinului guvernului ungar pentru candidatura lui Manfred Weber - cap de listă al Partidului Popular European (PPE, 'Spitzenkandidat') - la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, acuzându-l pe candidatul creştin-democrat că a adus 'ofense' ţării sale.

Weber a răspuns marţi într-un interviu pentru AFP, reamintind: PPE 'i-a suspendat Fidesz (formaţiunea lui Viktor Orban) calitatea de membru, ceea ce înseamnă că ea nu are dreptul să participe la reuniunile' PPE.

Această suspendare a fost decisă, potrivit lui Weber, 'pentru că noi credem că Ungaria merge într-o direcţie greşită sub conducerea Fidesz. Iată de ce am ţinut să clarificăm aceste lucruri'.

În relaţii delicate de mai multe luni cu liderii PPE, principala formaţiune a conservatorilor în Parlamentul European, Fidesz a fost suspendat temporar din PPE în luna martie, în special, din cauza derapajelor eurosceptice ale lui Viktor Orban.

'PPE este un partid al valorilor, al idealurilor comune, al ideilor pentru viitorul Europei, adică a tot ceea ce ne aduce împreună', a argumentat Weber.

'Cei care nu mai cred în aceste valori trebuie să părăsească PPE, este o decizie a fiecăruia dintre noi de a rămâne sau nu pentru a apăra aceste convingeri', a spus el.

După suspendarea din PPE, premierul ungar şi-a menţinut la început sprijinul pentru Manfred Weber, 'Spitzenkandidat' care, în caz de victorie, i-ar putea succede la Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei Europene.

Un interviu cu Manfred Weber al televiziunii publice germane ZDF l-a făcut totuşi să-şi schimbe opinia, a explicat Viktor Orban luni.

'Weber a declarat că nu numai că nu are nevoie de voturile ungurilor pentru a deveni preşedinte al Comisiei, ci şi că nici nu-şi doreşte voturile ungurilor pentru a deveni preşedinte al Comisiei', a afirmat Orban într-o conferinţă de presă la Budapesta. 'Este o ofensă faţă de Ungaria şi faţă de alegătorii unguri', a apreciat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.