Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manifestație neobișnuită în Kârgâzstan! Sute de persoane protestează împotriva corupției care a condus la sărăcie

jw.org
 Kârgâzstan

Sute de persoane s-au reunit luni în centrul Bişkek, capitala Kârzgâstanului, pentru o manifestaţie neobişnuită de protest împotriva corupţiei în această ţară săracă din Asia Centrală, informează AFP.

Organizată în apropierea parlamentului şi a administraţiei prezidenţiale, manifestaţia are loc ca răspuns la publicarea săptămâna trecută a unui raport care denunţa amploarea corupţiei şi deturnării a milioane de dolari în această fostă republică sovietică.

Potrivit media locale, în jur de 1.000 de persoane, între care foarte mulţi tineri, au participat la această acţiune de protest.

Citește și: The New York Times dezvăluie o CEARTĂ dintre Angela Merkel și Emmanuel Macron: Cancelarul german și-a pus oamenii să-i sune pe jurnaliști

În timp ce preşedintele Sooronbai Jeenbekov a făcut din lupta împotriva corupţiei una dintre priorităţile sale, 'noi vedem, din păcate, că autorităţile urmează aceeaşi cale a corupţiei ca preşedinţii precedenţi', a declarat unul dintre manifestanţi.

Raportul a fost difuzat joia trecută de organizaţia neguvernamentală Proiect de reportaj împotriva crimei organizate şi a corupţiei, cu sediul în SUA, de antena kârgâză a postului de radio Free Europe/Radio Liberty şi site-ul de informaţii independent kârgâz Kloop.kg.

Potrivit autorilor, un om de afaceri uigur, originar din China, Aierken Saimti, a dezvăluit presei că a dat sume uriaşe de bani drept mită vameşilor kârgâzi pentru ca aceştia să închidă ochii la traficul cu produse contrafăcute.

Raportul menţionează numele unui fost înalt responsabil al vamei, Raimbek Matraimov, supranumit 'Raim Milionarul' de către detractorii săi din cauza averii sale mari. Vizat de o anchetă pentru îmbogăţire ilegală, el nu a fost inculpat şi a respins toate acuzaţiile.

Numeroşi manifestanţi au agitat pancarte pe care se putea vedea chipul lui Matraimov şi sloganul 'Raim să fie băgat la închisoare!'.

Aierken Saimati, fost rezident kârgâz, a fost împuşcat mortal la Istanbul la 10 noiembrie.

Cu puţin timp înainte de a muri, el a declarat presei că i se făcuse frică pentru viaţa sa şi a fugit din Kârgâzstan după ce a scos ilegal din ţară circa 700 milioane de dolari, datorită mitei date unor funcţionari de rang înalt.

Zdruncinat de două revoluţii în 2005 şi 2010, Kârghâzstanul se confruntă de asemenea cu tensiuni etnice frecvente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.