Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manifeste antisemite în Ucraina: Premierul Iaţeniuk condamnă gestul şi cere pedepsirea vinovaţilor (presa)

222



Membri ai comunităţii evreieşti din Doneţk, oraş situat în estul Ucrainei şi pradă unei insurecţii proruse, s-au declarat vineri bulversaţi de distribuirea manifestelor antisemite prin care li se ordona evreilor să se înregistreze ca atare la autorităţile separatiste autoproclamate ale regiunii sub ameninţarea deportării sau confiscării bunurilor.


Într-un interviu acordat canalului NBC şi care urmează să fie difuzat duminică, premierul Arseni Iaţeniuk a declarat că doreşte 'să preseze forţele militare şi de securitate ucrainene, precum şi Serviciul de Securitate al Ucrainei pentru a-i găsi de urgenţă pe aceşti ticăloşi şi a-i aduce în faţa justiţiei'.


Incidentul a avut loc marţi în apropierea sinagogii din Doneţk de unde ieşeau vreo 20 de credincioşi veniţi să sărbătorească a doua zi de Pesah, Paştile evreiesc.


Trei indivizi mascaţi au distribuit manifestele care purtau simbolurile republicii separatiste Doneţk, precum şi drapelul rus.


Incidentul raportat în mass-media israeliene şi americane a provocat un scandal, iar secretarul de stat american, John Kerry, s-a declarat joi revoltat faţă de această practică, la o conferinţă de presă la Geneva, după o întâlnire cu Rusia, Ucraina şi UE având ca obiectiv reducerea tensiunilor din Ucraina.


'Nu este doar inacceptabil, este grotesc', a afirmat şeful diplomaţiei de la Washington.


La rândul său, preşedintele american, Barack Obama, şi-a exprimat 'dezgustul'.


Arseni Iaţeniuk a mai declarat că 'preşedintele (Vladimir) Putin visează să restaureze Uniunea Sovietică. Iar în fiecare zi, merge din ce în ce mai departe şi nu ştie care este destinaţia finală'.


'Consider că cel mai mare dezastru al acestui secol ar fi restaurarea Uniunii Sovietice sub auspiciile preşedintelui Putin', a insistat el.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.