Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manipularea norilor provoacă un fenomen extrem de suprinzător: Ce spun oamenii de știință

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului
nori cer

De-a lungul anilor, Atlanticul de Nord a cunoscut o încălzire mai lentă în comparație cu alte regiuni ale lumii. Cu toate acestea, în ultimul timp, temperatura suprafeței mării a atins un nivel record de 25°C - cu aproape 1°C mai mare decât cel anterior înregistrat în 2020 - și aceste cifre nu au atins încă punctul maxim. "Anul acesta a fost cu adevărat excepțional", a subliniat Tianle Yuan, fizician atmosferic la Centrul Goddard Space Flight Center al NASA.

În prezent, cercetătorii remarcă o altă influență, una care ar putea fi considerată o consecință neintenționată: absența norilor denumiți urme de nave, conform Descoperă.ro.

În 2020, Organizația Maritimă Internațională a Națiunilor Unite (OMI) a implementat reglementări care au dus la o reducere cu peste 80% a poluării cu sulf a navelor, având ca rezultat o îmbunătățire a calității aerului la nivel mondial. Această diminuare a avut, însă, și consecințe neașteptate asupra formării norilor cunoscuți sub numele de urme de nave.

Potrivit cercetătorilor, efectul redus al acestor urme de nave a dus la încălzirea accelerată a planetei. În Atlantic, această tendință este mai pronunțată, mai ales datorită densității traficului maritim. În aceste coridoare maritime, lumina crescută a condus la o creștere cu 50% a efectului de încălzire al emisiilor de carbon generate de om. Acest fenomen este similar cu pierderea efectului de răcire asociat unei erupții vulcanice semnificative.

Reducerea semnificativă a urmelor de nave în atmosferă a creat un fel de experiment natural, oferind oportunitatea rară pentru oamenii de știință să studieze efectele unei forme de geoinginerie în acțiune. Cu toate acestea, acest experiment acționează într-un mod invers, contribuind la încălzirea globală.

Una dintre posibilele soluții pentru răcirea planetei ar fi tehnica cunoscută sub numele de "iluminare marină a norilor", care implică injectarea de particule de sare în aer de către nave. Totuși, impactul poluării asupra formării norilor rămâne una dintre marile surse de incertitudine în ceea ce privește evoluția încălzirii globale.

În final, este important de menționat că influența complexă a factorilor atmosferici asupra norilor și efectelor acestora asupra climei este încă un domeniu de cercetare în curs de dezvoltare, iar consecințele acțiunilor umane asupra acestui sistem sunt încă parțial neclare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.