Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manualele şi eseurile şcolare digitale, purtători ai viruşilor cibernetici; Câte astfel de fişiere au fost descoperite

securitate cibernetica

Producătorul rus de soluţii de securitate cibernetică Kaspersky Lab a anunţat, miercuri, că experţii companiei au descoperit 53.531 de fişiere infectate sau potenţial nedorite, deghizate în eseuri şi manuale pentru şcoli şi universităţi, potrivit NEWS.ro.

Totodată, din august 2018 până în iulie 2019, acestea au fost utilizate în 356.662 atacuri asupra a 104.819 utilizatori - o scădere cu 21%, comparativ cu cifrele din anul precedent.

'Chiar dacă există voci care consideră costurile cărţilor pentru studenţi prea mari, acestea sunt o parte inevitabilă a oricărui program educaţional. Drept urmare, multe manuale pot fi găsite online, iar unii studenţi aleg să evite costurile mari, descărcându-le de pe site-uri pirat sau de pe forumuri, împreună cu diferite eseuri. Ca de obicei, atacatorii profită de această tendinţă pentru a distribui malware', se arată în comunicat.

Citeşte şi: Metrourile vor circula joi noaptea peste program pentru a duce microbiştii acasă după meciul România-Spania

Per total, au existat 17.755 de ameninţări pretinzând a fi cărţi pentru studenţi, cel mai adesea fiind false manuale de engleză (2.080), matematică (1.213) şi literatură (870). Marea majoritate a ameninţărilor ascunse sub aceste forme au fost downloaders de diferite fişiere: de la adware enervant, dar nu periculos sau software nesolicitat, până la malware extrem de periculos, care fură bani.

'Restul de 35.776 de ameninţări au fost deghizate în eseuri şi lucrări pe diverse teme. Când cercetătorii le examinau, au observat ceva neobişnuit: în 35,5% dintre cazuri, cel mai popular malware a fost unul de tip vierme, cu o vechime de opt ani - un tip de ameninţare care nu se mai vede des în zilele noastre. Acesta a fost distribuit activ prin USB-stick-uri', se arată în comunicat.

La o examinare mai atentă, experţii au ajuns la concluzia că 'viermele' rămâne pe computerele serviciilor de imprimare pentru studenţi, care sunt adesea folosite ani de zile fără actualizări periodice de securitate şi rulează versiuni vechi de programe, ajungând acolo prin ceea ce pare a fi un eseu care trebuie tipărit.

Citeşte şi: ANAF intră la rupere! Toți românii sunt vizați- Nimeni nu va scăpa

'Studenţii care încearcă să evite plata pentru manuale şi alte materiale educaţionale creează o oportunitate de nerefuzat pentru infractorii cibernetici. Acest lucru se transformă într-o problemă serioasă pentru organismele educaţionale, întrucât odată ce este infectat un computer din reţeaua şcolară, se poate răspândi cu uşurinţă la celelalte dispozitive. Nu toate şcolile sunt pregătite să aibă o reacţie eficientă la incidente, deoarece organizaţiile educaţionale sunt considerate o ţintă tipică pentru fraudatori, iar atacatorii folosesc orice oportunitate ivită. În acest context. măsurile de precauţie sunt vitale pentru astfel de organizaţii', a declarat Maria Fedorova, security researcher la Kaspersky.

Pentru a nu cădea victime malware-ului, studenţii sunt sfătuiţi, printre altele, să nu deschidă fişierele anexate la e-mail care par suspecte sau care provin de la persoane necunoscute şi să caute cărţile de care au nevoie doar offline sau în biblioteci online de încredere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.