Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marșul pentru viață și Coaliția pentru Familie

Coaliția pentru Familie susține ca nu este foarte implicată în Marșul pentru viață, organizând evenimentul doar în Oradea. Sunt eforturile "pentru viață" (=anti-avort) și "pentru familie" (=anti-homosexualitate)  independente?

Din punct de vedere religios, trebuie observat că ambele se desfășoară cu binecuvântarea Biserici Ortodoxe Române. Binecuvântarea este importantă deoarece dă mână liberă episcopilor să organizeze manifestații ș strângeri de semnături, fără sa expună prea tare Biserica însăși.

Din punct de vedere tactic, în schimb, mișcarea pentru viață și mișcarea pentru familie se completează armonios.

Pentru viață  manifestează în special clerul și persoanele cu convingeri religioase "serioase". Chiar dacă în Cercetarea Valorilor Europene (European Values Survey) peste 50% din respondenți spun că avortul nu este acceptabil în nici un caz, românii fac cam la fel de mute avorturi precum alte nații presupus mai tolerante.

content-image

Tabel: Cătălin Stoica

În plus, mai toate persoanele familiare cu subiectul sunt de acord că amintirea problemelor generate de decretele lui Ceaușescu (incluzând o rată enorm de ridicată a mortalității la naștere) sunt de natură a descuraja o mișcare serioasă anti-avort.

Pe de altă parte, dorința de a re-defini familia are o mult mai mare putere politică. Românii, dacă îi întrebi, or să spună că nu sunt homofobi. Dar dacă îi întrebi pe homosexuali (și știi ce să îi întrebi) obții informații diferite. În 2012, 78% din homosexuali nu aveau curajul să se țină cu partenerul sau partenera de mână. Asta înseamnă mai mult decât oriunde în Uniunea Europeană.

content-image

Grafic: Agenția Uniunii Europene pentru drepturi fundamentale

Campaniile pentru viață au o anume respectabilitate religioasă, indiferent de cultul creștin practicat. Cam toate denominațiile creștine acceptă că avortul este o crimă împotriva altei persoane (genul care trebuie pedepsit și de legea laică). Campaniile anti-homosexualitate, în schimb au, scuzați, vigoare. În campaniile pentru viață se educă mai ales lideri de mișcări militante (cadre, cum se zicea odată). În campaniile pentru familie se pot strânge mulțimile cu înclinații conservatoare, care acceptă păcatul sexului premarital, dar numai în versiunea heterosexuală care le place lor.

Nu susțin în nici un fel că există un mare complot pe linia lideri --> mulțimi --> violență. Coaliția pentru Familie, care ar putea fi liantul, a fost până acum riguros legalistă și democratică în acțiuni. Dar există o continuitate -  de la preotul catolic din Oradea care se opune avortului pentru că așa scrie în canon, până la huliganul mai mult sau mai puțin ortodox de București, care are nevoie să disprețuiască pe cineva. Și se poate degenera dacă huliganul simte că, deasupra sa, forțe superioare îi binecuvântează huliganismul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.