Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marcel Boloş: 'Stimulentul de risc medical va fi de 2.500 de lei brut, iar plata se va face începând cu drepturile salariale pe luna aprilie'

Inquam Photos/ Octav Ganea
Marcel Bolos

Stimulentul de risc medical va fi în valoare de 2.500 de lei brut şi va fi acordat întregului personal medical care se ocupă de tratamentul bolnavilor de COVID-19, iar plata ar urma să se facă, probabil, începând cu drepturile salariale pe luna aprilie, a declarat, marţi, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

"Guvernul României a aprobat ieri (luni, 6 aprilie 2020, n.r.) Ordonanţa cu cele cinci măsuri care urmează a fi decontate din fonduri europene. Una dintre cele mai aşteptate măsuri, care nu se referă doar la medici, ci la tot personalul medical care deserveşte în aceste zile şi se ocupă de tratamentul bolnavilor, este cea legată de stimulentul de risc. Acesta este în sumă brută de 2.500 de lei, din care se scade doar impozitul pe venit (10%, n.r.), fiind scutit de contribuţiile sociale. Am luat în calcul 75.000 de cadre medicale care ar urma să beneficieze de acest stimulent şi se acordă la personalul paramedical, personalul de la ambulanţe, asistenţii medicali, cu alte cuvinte tot personalul stabilit prin decizia conducătorului unităţii medicale care este implicat direct în tratamentul bolnavilor. Până la începutul lunii mai vom avea încheiate contractele de finanţare cu toţi cei care urmează să fie beneficiari. Urmează să stabilim în aceste zile mecanismul instituţional pe care îl vom derula, dar acest lucru se va întâmpla foarte rapid şi îl vom aduce la cunoştinţa celor interesaţi. Să stea liniştiţi din acest punct de vedere, pentru că, în curând, vom lansa public Ghidul solicitantului şi vom face cunoscute demersurile pentru decontare", a spus Boloş, la Digi 24, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Impozitarea cu 90% a salariilor de lux din sistemul bugetar: lista măsurilor USR pentru Klaus Iohannis și Ludovic Orban

Acesta a menţionat că decontările pentru stimulentul de risc medical ar urma să fie efectuate odată cu scadenţa drepturilor salariale de pe luna aprilie.

"Regula este aceeaşi, şi anume să se plăteşte întâi de toate de către angajator, adică de către unităţile medicale din bugetul de stat, din fondul unic de asigurări sociale de sănătate, urmând circuitul de decontare bine cunoscut şi pentru echipamentele medicale. Valoarea stimulentului este aceeaşi, adică 2.500 de lei brut pe lună, pentru tot personalul medical, pentru că este vorba despre asumarea aceluiaşi risc pe care îl au prin tratarea directă a pacienţilor infectaţi cui coronavirus. Decontările se fac pentru toate cheltuielile de la 1 februarie, dar fiindcă această categorie de cheltuială este aprobată abia de ieri, pentru plăţile care vor urma probabil că începând cu drepturile salariale pe luna aprilie, adică odată cu scadenţa drepturilor salariale de pe luna aprilie ar urma să intre în plată stimulentul de risc medical", a explicat ministrul de resort.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 35: 'Debandada care se va crea cu ăştia ieşiţi pe străzi vă va depăşi

Ministrul Fondurilor Europene a anunţat, luni seara, că Executivul a aprobat în şedinţă un pachet de cinci măsuri care urmează a fi decontate din fonduri europene şi care însumează 810 milioane de euro, respectiv 3,9 miliarde lei.

Prima măsură, pentru domeniul sănătăţii, este legată de echipamente medicale şi echipamente de protecţie medicală, iar cheltuielile care urmează să fie decontate sunt de 350 milioane de euro.

A doua măsură este legată de stimulentul de risc ce va fi acordat personalului medical implicat direct în tratarea bolnavilor infectaţi cu coronavirus Este vorba despre un număr estimat de 75.000 de cadre medicale şi o valoare lunară a acestui stimulent de 2.500 lei.

Citește și: Specialistii vin cu o veste INCREDIBILĂ: economia românească ar putea fi MAI PUȚIN afectată de criză decât se crede

A treia măsură se referă la asistenţii sociali, 1.000 de asistenţi sociali şi comunitari, care vor oferi servicii de sprijin, de asistenţă la domiciliu, persoanelor vârstnice, celor de peste 65 ani, care în această perioadă se află în autoizolare.

Totodată, a patra măsură vizează şomajul tehnic, iar Guvernul a aprobat ca o parte din fondurile necesare să fie decontate din fonduri europene. Este vorba despre suma de 300 de milioane de euro, pentru moment, şi, pe măsură ce lucrurile înaintează şi vor fi reevaluate fondurile disponibile la nivelul Programului Operaţional Capital Uman, se va putea discuta şi despre o eventuală majorare a acestor fonduri.

Cea de-a cincea măsură face referire la la produsele de igienă corporală. Este vorba despre 170.000 de pachete ce urmează a fi distribuite celor care se află în carantină, copiilor de la casele de copii şi persoanelor vârstnice care se află în căminele de bătrâni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.