Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marcel Ciolacu provoacă cutremur în sistemul bugetar: 'brațul armat' care va provoca mare deranj în Sistem

ciolacu guvern bun

Premierul Marcel Ciolacu explica că în contextul reformei bugetare pe care a inițiat-o este nevoie de o instituție de control pentru companiile de stat. Astfel, a fost înființată Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP). Noua instituție va fi în subordinea directă a Guvernului și coordonarea prim-ministrului. Instituția va deveni un ”braț armat” al Guvernului, în relația cu instituțiile de stat.

”Apreciez operaționalizarea unei instituții care vine cu o misiune dificilă, dar nu imposibilă, de a oferi transparență, predictibilitate și, foarte important, mai multă responsabilitate în companiile de stat. Eu unul mă aștept ca AMEPIP să se transforme repede într-un centru de excelență pentru guvernanța corporativă. Cu impact concomitent asupra creșterii performanței companiilor de stat și asupra îmbunătățirii managementului acestora”, a transmis premierul Marcel Ciolacu în cadrul evenimentului dedicat operaționalizării AMEPIP.

Proiectul de lege pentru înființarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a fost adoptat de guvern în decembrie 2022 și trimis în Parlament

Angajați vor fi plătiți cu 50% în plus față de restul bugetarilor

Agenția va monitoriza și va evalua performanțele întreprinderilor publice.

Ce va însemna AMEPIP

”Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) devine operațională. Operaționalizarea AMEPIP va conduce la demararea a 40 de proceduri de selecție pentru peste 100 de membri in Consiliile de Administrație ale Întreprinderilor Publice.

Pe lângă nucleul de excelență în guvernanța corporativă pe care îl construiește din funcționari ai Administrației Publice, AMEPIP caută expertiză și în sectorul privat prin intermediul celor 20 de posturi care vor fi scoase la concurs în perioada următoare.

Prima platformă publică de monitorizare a performanțelor companiilor de stat va fi prezentată cu ocazia operaționalizării AMEPIP.

AMEPIP prezintă prima platformă publică ce conține un tablou de bord, unde pot fi regăsiți și accesați public indicatorii financiari, non-financiari și de guvernanță corporativă pentru întreprinderile publice. Proiectul a fost dezvoltat împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale și reprezintă o premieră pentru monitorizarea și raportarea publică a performanțelor întreprinderilor publice.

Mesajul lui Marcel Ciolacu

”Apreciez operaționalizarea unei instituții care vine cu o misiune dificilă, dar nu imposibilă, de a oferi transparență, predictibilitate și, foarte important, mai multă responsabilitate în companiile de stat. Eu unul mă aștept ca AMEPIP să se transforme repede într-un centru de excelență pentru guvernanța corporativă. Cu impact concomitent asupra creșterii performanței companiilor de stat și asupra îmbunătățirii managementului acestora”, a transmis premierul Marcel Ciolacu în cadrul evenimentului dedicat operaționalizării AMEPIP.

”Operaționalizarea AMEPIP nu este doar o bună practică internațională și un jalon în PNRR ci și o oportunitate de a aduce transparența și eficiența la nivelul întreprinderilor publice”, a declarat șeful Cancelariei Primului- Ministru, Alexandru Mihai Ghigiu.

”AMEPIP este operațională, în linie cu cerințele prevăzute de lege și sunt foarte încrezător pentru că am făcut acest pas la doar câteva luni de la normativul care a înființat Agenția. Avem încă un corp redus de personal, dar sunt experți și oameni foarte pasionați, care formează un nucleu de excelență pentru guvernanța corporativă a întreprinderilor publice din România”, a declarat președintele AMEPIP, Mihai Precup.

Reprezentanții agenției au prezentat inclusiv secțiunea dedicată administratorilor publici din platforma AMEPIP, unde orice persoană fizică sau juridică se poate înscrie, prin intermediul unui simplu formular, în Corpul administratorilor de întreprinderi publice.

”Anul trecut a fost un an istoric în ceea ce privește guvernanța corporativă a întreprinderilor publice în România. În acest demers, am beneficiat de asistența OCDE și de suportul Comisiei Europene, pentru că atât modificările legislative, cât și înființarea AMEPIP sunt un jalon în PNRR. Pentru noi a fost foarte important să respectăm un calendar pe care l-am negociat și discutat atât cu reprezentanții OCDE, cât și cu cei ai Comisiei Europene.

Deasemenea, prin operaționalizarea AMEPIP am câștigat o interfață prin care putem crește performanța economică a României, cu efecte puternic pozitive atât pentru buget cât și pentru companiile de stat”, a marcat președintele agenției.

Platforma AMEPIP poate fi accesată la adresa https://amepip.gov.ro/. Prin intermediul site-ului, oricine poate vedea tabloul de bord care prezintă în timp real atât indicatorii companiilor de stat, cât și multe alte informații relevante.”, arată un comunicat al AMEPIP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.