Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marcel Ciolacu taie în carne vie: începe nebunia în Sistem/ Video

ciolacu Guvern

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că în anul 2024 va continua reforma aparatului bugetar și asta va fi una dintre prioritățile mandatului. În cursul acestui an va avea loc o reorganizare a ministerelor și a instituțiilor din subordine, dar se va finaliza și reforma bugetară prevăzută prin intermediul Legii de reducere a cheltuielilor în sistemul bugetar, asupra căreia Guvernul a angajat răspunderea în fața Parlamentului.

”În altă ordine de idei, vă anunț că anul 2024 va fi tot despre economie și viața românilor. Anul trecut am reușit să avem cea mai mare creștere economică din regiune, în condiții foarte dificile. Ultima prognoză a Comisiei Europene arată că 10 țări din Uniunea Europeană vor avea scădere economică în 2023, iar 12 state membre și-au depășit semnificativ țintele de deficit.

România a avut o creștere economică sănătoasă pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții și nu pe consum.

De altfel, valoarea investițiilor a depășit anul trecut suma deficitului public. Per total, volumul investițiilor publice a crescut cu peste 33 la sută, iar acest lucru s-a văzut în crearea a peste 75 de mii de noi locuri de muncă.

Absorbția banilor europeni a fost motorul economiei. Pentru prima dată, am reușit să atingem un nivel record de absorbție – de peste 93% pe exercițiul financiar 2014-2020. În total, anul trecut am încasat peste 13,7 miliarde de euro de la Comisia Europeană, cu tot cu sumele din PNRR.

Am lucrat anul trecut cu BNR pentru a duce inflația la o singură cifră și am reușit acest lucru, pentru a proteja puterea de cumpărare a oamenilor. Prin măsurile luate, inflația a scăzut de la un maximum de 16,8% în noiembrie 2022 la 6,7% în prezent, iar în 2024 estimările BNR arată o inflație de sub 5%.”, a spus Marcel Ciolacu.

Reforma aparatului bugetar

Premierul a spus că prioritatea anului 2024 va fi reforma în sistemul bugetar.

De asemenea, am promis că voi face din reforma aparatului bugetar una dintre prioritățile acestui mandat. Este cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar din ultimii 30 de ani. Procesul de reorganizare a ministerelor și instituțiilor de stat este în plină desfășurare, iar acest lucru va aduce reduceri consistente de cheltuieli. Banii economisiți îi vom duce acolo unde este nevoie, adică la sănătate și educație!

Anul 2024 trebuie să continue în aceeași direcție. Vom finaliza toate reformele la care ne-am angajat și vom continua să îndeplinim jaloanele din PNRR. Acest lucru ne va permite să avem o creștere economică de 3.4%, a doua cea mai mare din Uniunea Europeană.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.