Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie a semnat un acord de liber-schimb post-Brexit cu Australia

CCIR
Brexit

Marea Britanie a semnat un acord de liber-schimb post-Brexit cu Australia, un compromis ce ar urma să-i deschidă porţile regiunii Asia-Pacific, dar care este criticat din cauza beneficiilor incerte şi a impactului de mediu, transmite vineri AFP.

Documentul 'istoric', semnat joi într-o ceremonie în format virtual, a făcut obiectul unui acord de principiu în iunie între prim-ministrul britanic Boris Johnson şi cel australian Scott Morrison, iar între timp 'negociatorii au finalizat toate capitolele', indică un comunicat al Ministerului britanic al Comerţului Internaţional.

Acordul este primul obţinut de Londra post-Brexit care nu este o simplă reînnoire sau o adaptare a celor deja existente între UE şi alte state, potrivit Agerpres.

Textul, care va fi supus spre examinare parlamentului de la Westminster, urmează să genereze 'un plus de 10,4 miliarde de lire în schimburile comerciale (...) eliminând taxele vamale la 100% din exporturi'.

În 2020, schimburile comerciale între cele două ţări se cifrau la 13, 9 miliarde de lire, adică puţin peste 1% din totalul schimburilor comerciale britanice.

Acordul stabileşte 'noi norme în sectoarele digital şi al serviciilor, va crea noi oportunităţi de muncă şi călătorii pentru britanici şi australieni', arată guvernul de la Londra.

Profesioniştii britanici din sectorul serviciilor, în special arhitecţi, avocaţi sau cercetători, vor avea acces la vize de muncă în Australia: 'Este mai mult decât a oferit vreodată Australia unei alte ţări într-un acord de liber-schimb', a subliniat Ministerul Comerţului Internaţional.

Acest compromis 'ne creşte şansele de a ne alătura Tratatului comercial transpacific (CPTPP)', din care fac parte 11 ţări din America şi Asia şi cumulează '8.400 miliarde de lire în PIB'.

Marea Britanie a obţinut deja acorduri post-Brexit cu UE, de departe cel mai important partener comercial al său, precum şi cu Japonia, Noua Zeelandă sau cu ţări europene din afara UE: Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

Londra discută cu India şi a lansat la începutul lui octombrie negocieri cu şase state arabe din Golf. De asemenea, încearcă să-şi întărească relaţiile comerciale cu SUA, fără însă a fi reuşit să obţină până acum o promisiune din partea Washingtonului.

În ce priveşte acordul cu Australia, ONG-ul Greenpeace a criticat un text care va avea 'nu doar unul din cele mai serioase impacturi asupra climei, dar şi (care a fost încheiat) cu o ţară care este unul din centrele mondiale de despădurire', ceea ce contravine obiectivelor de mediu ale Londrei, ce vizează atingerea neutralităţii climatice în 2050.

Pe parcursul negocierilor, sectorul agricol britanic s-a arătat îngrijorat de concurenţa produselor australiene, precum carnea de vită şi de miel, mai ieftine graţie unei creşteri mai intensive şi unor reguli sanitare mai flexibile.

Pentru a-i linişti pe crescători, textul prevede o limitare a importurilor în Regatul Unit fără taxe vamale timp de 15 ani, mai ales prin intermediul cotelor, afirma în iunie guvernul, care nu a furnizat însă detalii despre sectorul agricol în comunicatul de joi.

Londra şi Canberra sunt interesate şi de aprofundarea cooperării în domeniul securităţii, aşa cum o demonstrează parteneriatul încheiat cu SUA, denumit AUKUS, care a declanşat furia Parisului prin anularea de facto a unui contract de 55 miliarde de euro de vânzare de submarine Australiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.