Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie: Alegeri parţiale dificile pentru conservatorii aflaţi la putere

Romania libera
Marea Britanie

Marea Britanie: Alegeri parţiale dificile pentru conservatorii aflaţi la putere

Guvernul conservator britanic al lui Rishi Sunak se confruntă joi cu un scrutin dificil privit ca un test în vederea alegerilor legislative din 2024 şi care are loc după un an de criză socială ce continuă, relatează AFP, informează Agerpres.

În alegerile de joi sunt scoase la concurs trei mandate de deputaţi deţinute de conservatori şi care, având în vedere sondajele dezastruoase pentru "Tories" după 13 ani de putere, au şanse să ajungă la opoziţie.

Aşa este cazul circumscripţiei din Londra a fostului premier Boris Johnson, care a demisionat pe fondul "partygate", scandalul legat de petrecerile de pe Downing Street din timpul pandemiei. Laburiştii par bine poziţionaţi pentru o victorie în Uxbridge şi South Ruislip (vestul Londrei), în pofida deciziei nepopulare a primăriei laburiste de extindere a taxei pe vehiculele poluante.

Partidul Laburist speră să triumfe şi la Selby şi Ainsty, o circumscripţie din Yorkshire (nordul Angliei), unde fotoliul de deputat a rămas vacant după demisia lui Nigel Adams, aliat al lui Boris Johnson.

În sud-vestul Angliei, la Somerton şi Frome, locul lui David Warburton, la care acesta a renunţat după ce a recunoscut că a consumat cocaină şi a fost implicat într-o anchetă privind hărţuire sexuală, le-ar putea reveni centriştilor din Partidul Liberal-Democrat.

Alegătorii pot vota până la ora locală 22.00 (21.00 GMT), rezultatele fiind aşteptate vineri dimineaţa.

Premierul Sunak a recunoscut miercuri seara în faţa deputaţilor conservatori că aceste alegeri parţiale vor fi o "luptă dură" şi a făcut apel la unitate.

Trei înfrângeri ar constitui o lovitură pentru fostul bancher în vârstă de 43 de ani, care şi-a preluat mandatul în octombrie anul trecut. După impresia de stabilitate şi profesionalism creată iniţial, cota de încredere a britanicilor în premier a scăzut la cel mai mic nivel de până acum, 65% dintre cei chestionaţi având o opinie defavorabilă, într-un sondaj publicat săptămâna aceasta de institutul YouGov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.