Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie îşi extinde baza militară din Oman

Royal Navy
portavion britanic Royal Navy

Armata britanică a anunţat sâmbătă că investeşte 23,8 milioane de lire (25,7 milioane de euro) pentru a tripla mărimea bazei sale din portul Duqm, în Oman, loc strategic din Golful Persic, notează AFP preluat de agerpres.

"Investiţiile în portul din Oman vor tripla mărimea bazei britanice existente şi vor contribui la facilitarea desfăşurării Royal Navy în Oceanul Indian", a precizat Ministerul Apărării de la Londra într-un comunicat. "Există, de asemenea, un doc unde ar putea acosta cele două portavioane HMS Queen Elizabeth şi HMS Prince of Wales", potrivit documentului.

"Prietenia de lungă durată dintre Regatul Unit şi ţările de la Golf este mai importantă ca niciodată. Împărtăşind aceleaşi interese în domeniul apărării şi securităţii, este esenţial să acţionăm împreună pentru stabilitatea regională şi mondială", a declarat ministrul apărării, Ben Wallace, în cadrul unei vizite în Oman şi Qatar.

Aceste ţări colaborează deja în domeniul luptei împotriva terorismului, în special contra grupării jihadiste Stat Islamic, a precizat el.

În ce priveşte Qatarul, care va găzdui în 2022 Campionatul Mondial de Fotbal, Regatul Unit şi-a oferit serviciile de asistenţă pentru ca evenimentul să se desfăşoare "în siguranţă".

Portul Duqm este situat la Marea Arabiei, la circa 500 de kilometri de strategica strâmtoare Ormuz care controlează Golful şi pe unde trece până la 30% din petrolul mondial transportat pe cale maritimă.

Golful Persic este o zonă maritimă aflată în centrul unor vii tensiuni geopolitice, mai ales între Iran şi Statele Unite, care întreţin o puternică prezenţă militară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.