Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie, semnal de alarmă la nivel mondial: ăsta este adevăratul pericol

facebook.com
internet hacker

Oficialii britanici trag un semnal de alarmă cu privire la abuzul pe scară largă a softwarelor de supraveghere şi a angajării de hackeri, spunând că mii de oameni sunt vizaţi în fiecare an de o industrie pe care au descris-o ca fiind o ameninţare tot mai imprevizibilă, transmite Reuters.

Centrul Naţional de Securitate Cibernetică (NCSC) al Marii Britanii, parte a agenţiei sale de spionaj GCHQ, a declarat într-un raport publicat miercuri că piaţa de mercenari pentru hacking oferă produse care sunt la egalitate cu grupurile guvernamentale de hacking, informează News.ro.

Există o altă deschidere nouă, deoarece vedem din ce în ce mai mulţi adversari capabili să cumpere şi să vândă instrumente cibernetice sofisticate şi programe spion precum Pegasus”, a declarat miercuri ministrul britanic Oliver Dowden, la o conferinţă NCSC la Belfast, referindu-se la programele spion produse de grupul NSO din Israel.

”Acestea sunt tipurile de instrumente pe care obişnuiam să le vedem doar la câţiva actori puternici de stat şi care pot provoca daune grave”, a adăugat Dowden.

Hackerii sunt o problemă tot mai mare

Oficialii occidentali au avertizat de mult în legătură cu ameninţările cibernetice din partea unor puteri rivale precum Rusia sau China, dar proliferarea firmelor de hack-for-hire atrage o îngrijorare tot mai mare.

Marţi, grupul canadian de supraveghere a internetului Citizen Lab a publicat un raport care spunea că NSO a fost prins folosind instrumente de hacking recent descoperite pentru a sparge iPhone-urile aparţinând apărătorilor drepturilor omului mexicani, în 2022.

Anul trecut, Google a dezvăluit o serie de astfel de firme, inclusiv compania indiană BellTroX, despre care Reuters a scris că încearcă să introducă procese în numele unor anchetatori privaţi.

Cel puţin o parte din cei din industria spyware-ului văd că urmează să fie impuse reglementări şi iau măsuri pentru a încerca să le modeleze.

Într-o scrisoare trimisă săptămâna trecută Asociaţiei Baroului American, consilierul general al NSO, Shmuel Sunray, a făcut lobby împotriva unei propuneri de rezoluţie a ABA care cere un moratoriu asupra achiziţionării, vânzării sau utilizării programelor spion comerciale, susţinând că companiile cu ”un program de respectare a drepturilor omului stabilit” ar trebui să fie exceptate de la orice astfel de interdicţie.

NSO şi-a promovat mult timp politica privind drepturile omului, în ciuda acuzaţiilor repetate că software-ul său a fost folosit în mod abuziv, inclusiv pentru a spiona victimele încălcărilor drepturilor omului.

NSO nu a trimis imediat un e-mail pentru a solicita comentarii asupra raportului Citizen Lab sau a comunicărilor sale cu Asociaţia Baroului American.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.