Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Coaliţie de la Berlin, divizată în privinţa viitorului preşedinte al ţării

Frank-Walter-Stein_2786334b

Partidele din cadrul coaliţiei guvernamentale conduse de Angela Merkel s-au arătat duminică mai divizate ca niciodată în legătură cu numele viitorului preşedinte al Germaniei, după eşecul unei întâlniri la vârf pentru desemnarea unui candidat comun, scrie AFP. 

Tradiţia politică din Germania impune ca partidele din coaliţie, uniunile creştin conservatoare CDU şi CSU ale cancelarului şi sociali-democraţii din SPD, să ajungă la un acord asupra unei personalităţi comune pentru această funcţie cu caracter mai ales protocolar, ce trebuie să fie deasupra disensiunilor partizane şi să reprezinte conştiinţa morală a ţării. 

Aşa cum s-a întâmplat cu ocazia alegerii actualului şef al statului, Joachim Gauck, un fost disident din RDG-ul comunist, care a decis la 76 de ani să nu mai candideze şi al cărui mandat se încheie în martie 2017. 

Alegerile au loc prin vot indirect, de către un colegiu din care fac parte membrii celor două camere ale Parlamentului german. 

De această dată însă cele două tabere au serioase probleme în găsirea unui acord, într-o atmosferă tensionată în perspectiva legislativelor programate anul viitor. 

După săptămâni de blocaj, întâlnirea la care au participat duminică Angela Merkel, preşedinta CDU, Horst Seehofer, preşedintele CSU (partidul frate al CDU în Bavaria), şi cel al SPD, Sigmar Gabriel, s-a încheiat fără a se ajunge la un compromis. 

"Nu există un acord", a declarat o sursă apropiată discuţiilor. 

"Un acord nu este încă exclus", a ţinut să precizeze Sigmar Gabriel grupului regional de presă Madsack, potrivit căruia discuţiile vor fi reluate la sfârşitul săptămânii viitoare cu obiectivul de "a le finaliza". 

SPD face campanie pentru o personalitate din rândurile sale, şeful diplomaţiei de la Berlin Frank-Walter Steinmeier, foarte apreciat în Germania, dar pentru moment respins de dreapta. Pentru că are o greutate politică, actualul ministru de externe ar putea să o eclipseze pe Angela Merkel, foarte posibil candidată la propria succesiune în 2017. 

Partidele conservatoare avansează numele actualului ministru de finanţe, Wolfgang Schaeuble, care are totuşi o imagine controversată în Europa din cauza inflexibilităţii arătate în criza datoriilor, cel al preşedintelui Curţii Constituţionale a Germaniei, Andreas Vosskuhle, sau pe cel al actualului ministru al apărării, Ursula von der Leyen. 

În lipsa unui acord, cele două tabere s-ar putea înfrunta cu candidaţi rivali la alegerile din februarie. Matematic, SPD dispune în colegiul electoral de o majoritate de stânga pentru a face să fie ales Frank-Walter Steinmeier, dacă primeşte sprijinul Verzilor şi al stângii radicale. Aceasta din urmă însă îl consideră prea atlantist, potrivit AFP.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.