Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea eliberare de Rusia s-a fâsâit în UE: Comerțul cu Rusia a scăzut cu numai 30%

Facebook
Rusia UE

Comerţul Uniunii Europene cu Rusia a fost puternic afectat de invadarea Ucrainei, restricţiile impuse de blocul comunitar la importul şi exportul mai multor produse ruseşti conducând la o diminuare cu 33% a valorii importurilor UE din Rusia în perioada februarie-septembrie 2022, arată datele publicate miercuri de Eurostat.

Conform acestor date, ponderea ocupată de Rusia în importurile UE a scăzut de la 6,4% în luna februarie 2022, până la 3,8% în luna septembrie 2022. În aceeaşi perioadă, ponderea ocupată de Rusia în exporturile UE a scăzut de la 2,3%, până la 1,1%. În consecinţă, deficitul balanţei comerciale a UE pe relaţia cu Rusia a atins un vârf de 19,6 miliarde de euro în luna martie 2022, după care a scăzut treptat iar în luna septembrie s-a cifrat la 9,7 miliarde de euro.

Datele Eurostat arată că importurile UE din Rusia au scăzut considerabil mai ales la: cărbune (de la o pondere de 45% din importurile extracomunitare în 2021, până la 13% în trimestrul trei al anului trecut), gaze naturale (de la 36% până la 18%), îngrăşăminte (de la 29% până la 17%) şi fier şi oţel (de la 16% până la 5%).

În paralel, ponderea ocupată de SUA în importurile de gaze naturale ale UE a crescut de la 11% în 2021, până la 20% în trimestrul al treilea din 2022, iar cea a Marii Britanii de la 6% până la 12%. La petrol, diminuarea ponderii Rusiei în importurile blocului comunitar a fost compensată prin creşterea ponderii Arabiei Saudite (cu patru puncte procentuale) şi SUA (cu trei puncte procentuale), în trimestrul al treilea din 2022 comparativ cu 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.