Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea preocupare a unei universități: Vrea să afle locul în care s-a născut Cristofor Columb

Cristofor Columb

Una dintre enigmele istoriei, locul naşterii lui Cristofor Columb, descoperitorul Americii, ar putea fi rezolvată în luna octombrie, mulţumită tehnologiei genetice avansate, scrie El Pais.

O anchetă derulată de Universitatea din Granada - „Colón ADN, su verdadero origen” (ADN-ul lui Columb, adevărata lui origine, n.r.) - care va necesita colaborarea unor laboratoare din Granada, Florenţa, Roma, Texas şi Mexic, va determina locul naşterii în urma analizei genetice a rămăşiţelor pământeşti ale navigatorului, pe lângă compararea lor cu cele ale posibililor lui descendenţi.

Iniţiatorii cercetării au explicat: „Ne aflăm în etapa decisivă, cea care a necesitat cel mai mult timp de aşteptare până să dispunem de o tehnologie de analiză genetică avansată care să garanteze şanse mai mari de succes”, scrie News.ro.

Columb a murit pe 20 mai 1506, în Valladolid, iar originea lui reală nu a fost confirmată vreodată.

José Antonio Lorente, profesor de medicină legală şi criminalistică la Universitatea din Granada, antropologul medical Juan Carlos Álvarez Merino şi istoricul Marcial Castro, care conduceau o echipă interdisciplinară, au exhumat în 2003 resturile pământeşti ale amiralului şi ale fiului lui, Hernando, din mormântul aflat din catedrala din Sevilia.

Mormântul lui Columb este clasificat drept Bun de Interes Cultural, astfel că procesul a fost unul complex. Au fost extrase părţi din oase care au fost duse, alături de cele ale lui Diego Colón (Diego Columb), frate al navigatorului, care se aflau în fabrica La Cartuja-Pickman din Sevilia, la Universitatea din Granada. Acolo au fost păstrate într-o sală securizată. În acea primă investigaţie, a fost stabilită legătura de rudenie între cele trei seturi de rămăşite pământeşti - cei doi fraţi, Cristóbal (Cristofor) şi Diego, şi fiul primului, Hernando.

Republica Dominicană susţine că navigatorul se afla îngropat în catedrala Santo Domingo, într-o ladă găsită în 1877, pe care este inscripţionat „Cristóbal Colón”.

Disputa între Spania şi ţara din Caraibe are la bază faptul că trupurile descoperitorului şi al fiului lui au fost transportate din peninsulă în 1523 pe insula La Española (astăzi, teritoriu împărţit între Republica Dominicană şi Haiti), unde Columb îşi dorea să fie înmormântat. Trupurile au fost depuse în catedrala din Santo Domingo până ce în 1793 Spania a cedat insula caraibiană Franţei. Sicriele au fost duse atunci în catedrala din Havana, unde au rămas până ce Cuba a devenit independentă, în 1898. De acolo, cu onoruri, au fost readuse în Spania şi au fost depuse în catedrala din Sevilia. Mormântul impresionant al amiralului este opera lui Arturo Mélida.

Iniţiatorii proiectului încearcă acum, cu ajutorul Guvernului spaniol, să convingă autorităţile dominicane să cedeze şi restul rămăşitelor pământeşti pe care le-a păstrat pentru a le analiza.

Este prevăzut ca rămăşitele pământeşti aflate în oraşul spaniol din 2003 să fie scoase joi din cutia blindată pentru a fi analizate de Universitate şi de diferite laboratoare din Europa - inclusiv unele din Italia, pentru a evita suspiciunile, în cazul în care va fi determinat că el nu avea origini genoveze - şi din America.

Rezultatele analizelor vor fi anunţate în luna octombrie, într-un documentar regizat de Regis Francisco López, produs de RTVE şi Story Producciones, care au dezvăluit anul trecut originea europeană-berberă a poporului din Canare.

Ipoteza acceptată de istorici este aceea că navigatorul s-a născut în Genova (Italia), în 1451, fiu al lui Giovanni Colón (sau Columb) şi al Giovannei Fontanarrosa, familie de ţesători. Diverse documente istorie, precum testamentul fiului lui, Hernando Colón, confirmă asta. Totuşi, persistă indoielile, având în vedere că amiralul nu a scris nimic în limba italiană şi în notele sale folosea expresii folosite în regiunile Valencia, Mallorca, Galicia şi în limba portugheză. Mai există şi terorii care susţin că el îşi ascundea originea de evreu convertit sau pentru a evita probleme legale de moştenire. Diverşi istorici susţin că el s-a născut în Spania, Portugalia, Croaţia sau Polonia.

Acum, aşa cum au explicat cercetătorii de la Universitatea din Granada, este vorba despre „cea mai ambiţioasă analiză ştiinţifică” privind originea lui Columb.

Miercuri a început în Granada şi un congres internaţional al autorilor ce susţin diverse teorii şi care i-au înmânat lui Lorente materialele adunate până în prezent, care cuprind documente, dosare istorice şi chiar resturi genetice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.