Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marele șahist Garry Kasparov anunță cum poate fi TERMINAT Vladimir Putin

Fostul campion mondial la şah, Gary Kasparov, un opozant al preşedintelui Vladimir Putin, a declarat într-un interviu publicat vineri de agenţia EFE că nu se va întoarce în Rusia atât timp cât acesta din urmă este la putere şi a atras atenţia asupra vulnerabilităţii Europei în faţa Rusiei în contextul crizei provocate de valul de refugiaţi.

Rusia este 'o dictatură a unui singur om', iar schimbarea politică în această ţară va surveni atunci când ea va intra în colaps din cauza 'presiunii economice şi a diviziunilor interne', prevede Kasparov.

Citește și: ÎNFIORĂTOR Doi lei au fost împușcați după ce un tânăr sinucigaș s-a aruncat în cușca lor / VIDEO

Întrebat despre circumstanţele în care a plecat din Rusia, în februarie 2014, în timp ce era anchetat de Comitetul de Investigaţii (Procuratura generală), el a susţinut că avea semnale clare că urma să fie încarcerat sau cel puţin plasat în arest la domiciliu şi a fost sfătuit, inclusiv de Boris Nemţov (opozant rus asasinat în februarie 2015 în apropierea Kremlinului), să părăsească ţara.

'Mama mea este în Rusia, unul dintre copiii mei locuieşte cu mama mea. Ştiu că nu mă pot întoarce atât timp cât Putin este la putere. Trebuie să mă împac cu această realitate, mi-am refăcut viaţa la New York. Sunt foarte cosmopolit, călătoresc prin toată lumea, dar, din păcate, Rusia nu se află pe lista următoarelor mele călătorii', a explicat fostul campion, care a renunţat la şah în anul 2005 pentru a se alătura mişcării prodemocraţie din Rusia.

Citește și: Un oraș din Spania a INTERZIS jucăriile sexuale: Ce pățesc cei care au așa ceva

El a mărturisit că în prezent nu este angajat în construcţia niciunei iniţiative politice, mai ales că în Rusia 'totul este sub controlul Kremlinului' şi 'nu există opoziţie, nu există alegeri', singura sa activitate politică fiind publicarea de articole pe website-ul Kasparov.ru, interzis în Rusia.

Dar deşi crede că actuala criză economică din Rusia (provocată de scăderea preţului petrolului şi de sancţiunile internaţionale ce au urmat destabilizării Ucrainei) poate crea o presiune către o schimbare, Kasparov admite că este greu de prevăzut când ea s-ar putea produce.

Citește și: INCREDIBIL Soția și cumnatul lui Condrea, cu bodyguarzi la DNA

'Dacă eu aş şti, atunci ar şti şi Putin. Aceasta este lecţia oricărei dictaturi. Un dictator ar putea fi foarte popular duminică, iar luni totul poate să sară în aer. Cred că în Rusia vedem tot mai multe semne de îngrijorare din cauza situaţiei economice, care îi obligă pe oameni să ia decizii grele, iar ceea ce face Putin este să consolideze armata şi poliţia (...) Când priveşti bugetul rus - într-un moment de dificultăţi financiare - cele mai substanţiale cheltuieli sunt pentru apărare, securitate şi propagandă. Acesta nu este un buget pentru dezvoltare, este un buget care arată cât de vulnerabil este Putin astăzi', remarcă opozantul liderului rus.

Referindu-se la problema valului de refugiaţi care asaltează Europa, el a apreciat că această dramă este rezultatul 'incapacităţii liderilor europeni şi a lipsei de voinţă a preşedintelui SUA, Barack Obama, de a recunoaşte că problema Siriei poate provoca o pagubă politică masivă Europei'.

Citește și: VESTE MARE pentru Ionuţ Gologan, românul condamnat la moarte în Malaezia!

Pe de altă parte, Kasparov este de părere că preşedintele Putin 'a folosit refugiaţii ca pe o armă, întrucât ştie că dacă refugiaţii din Siria pleacă înspre Europa s-ar putea crea o criză politică, ce ar putea ajuta alte grupuri naţionaliste care-l sprijină pe Putin'.

Kasparov mai susţine că liderul de la Kremlin speră că o astfel de criză în interiorul Uniunii Europene ar putea contribui la ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei de către blocul comunitar. Însă opozantul rus admite totuşi că responsabilitatea principală revine Europei, care putea să facă mai mult pentru a nu ajunge în actuala situaţie dificilă provocată de valul de migranţi.

Citește și: Semnul Diavolului pus pe mai multe biserici din România cu bună-știință! Adevăr sau întoxicare?

Într-un alt interviu acordat cu un an în urmă tot agenţiei EFE, Kasparov a atras atenţia asupra necesităţii ca 'Europa să fie unită în faţa lui Putin', mai ales că există în statele europene numeroşi adepţi ai găsirii unui compromis cu Rusia, aceştia considerând că o confruntare cu Moscova este contraproductivă.

Totuşi, el a anticipat atunci că, atât timp cât Vladimir Putin va fi preşedinte al Rusiei, nu va fi pace în Europa, întrucât liderul de la Kremlin 'se comportă precum un animal de pradă' ce 'are nevoie de conflicte' pentru a 'convinge publicul rus că este indispensabil'. Dar şi în acel interviu fostul campion s-a arătat mai degrabă pesimist faţă de şansele unei schimbări politice în Rusia, concluzia sa fiind că 'Putin va muri la Kremlin'.

Citește și: Ultimul SONDAJ înainte de alegeri. VEZI care e clasamentul la Capitală și pe sectoare

Kasparov a publicat în toamna anului trecut cartea intitulată 'Winter is Coming' ('Vine iarna'), în care descrie apariţia 'unui nou tip de război rece' în ultimele decenii, după euforia căderii Zidului Berlinului şi a destrămării Uniunii Sovietice, scrie agerpres.ro.

Citește și: A fost descoperită culoarea care te face să renunți la fumat

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.