Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marele scriitor suedez Lars Norén a murit de Covid-19

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Dramaturgul Lars Norén, mare figură a teatrului suedez, a murit marţi la vârsta de 76 de ani, ca urmare a infectării cu SARS-CoV-2, a anunţat editorul său, citat de AFP, relatează News.ro.

"Importanţa lui Lars Norén ca autor şi dramaturg este aproape imposibil de rezumat în câteva fraze, dar a fost unul dintre cei mai mari din epoca noastră", a spus Eva Bonnier, de la casa de editură Albert Bonnier, într-un comunicat.

Celebru în ţara sa precum şi în străinătate, adesea plasat în linia giganţilor August Strindberg (1849-1912) şi Ingmar Bergman (1918-2007), el a început cu poezia în anii 1960 înainte de a se dedica teatrului la sfârşitul anilor 1970 ca autor şi director de scenă.

Pe lângă Teatrul Dramatic Regal (Dramaten) din Stockholm, Lars Norén a pus în scenă numeroase piese la Comédie Française din Paris, inclusiv propria piesă "Poussière", ultima, în 2018, o scufundare în chinurile sfârşitului vieţii şi ale demenţei.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

Cele mai cunoscute opere ale sale includ "Natten är dagens mor", "Kaos är granne med Gud" şi "Bobby Fischer bor i Pasadena".

A stârnit scandal la sfârşitul anilor 1990 cu piesa "7:3", pentru care a recrutat cei mai periculoşi prizonieri cu pedepse mari, între care doi nazişti, care şi-au jucat propriile roluri cu numeroase aluzii la ură şi antisemite. Însă drama a continuat în afara scenei: profitând de eliberarea lor, multe jafuri au fost comise de unul dintre actorii amatori, Tony Olsson. După ultima reprezentaţie a avut loc o tragedie, moartea a doi poliţişti în Malexander, în sud-estul ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.