Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maria Zaharova declară că proiectul de lege al președintelui Ucrainei întărește pozițiile naționaliste și neo-naziste ale Kievului

vestidinrusia.ro
Maria Zaharova

Proiectul de lege al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, conform căruia rușii nu pot fi considerați drept popor băștinaș al țării, întărește pozițiile naționaliste și neo-naziste ale Kievului, a apreciat reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, într-o postare pe canalul său de pe rețeaua Telegram, scrie agenția TASS.

”Adoptarea unor astfel de legi marginale întărește Ucraina pe poziții naționaliste și neo-naziste”, a subliniat ea. «Semnalul dat de Kiev populației este clar: dacă naționalitatea, unicitatea voastră, poporul vostru are un stat – nu pretindeți să aveți drepturi egale cu națiunea ”ucraineană” și să știți că, în orice moment, vă veți duce la locul de geolocalizare a statului vostru ”național”. Iar sub incidența legii intră milioane de oameni».

TASS menționează că, la 18 mai, Zelenski a anunțat că în Rada Supremă a fost depus un proiect de lege privind popoarele băștinașe ale țării, în vederea asigurării drepturilor lor. Conform documentului, un popor băștinaș reprezintă ”o comunitate etnică autohtonă (de origini indigene), formată pe teritoriul ucrainean, care este purtătoarea unei culturi și limbi specifice, care deține organe tradiționale, sociale, culturale sau reprezentative”, care ”se conștientizează ca popor băștinaș al Ucrainei” și care să fie ”o minoritate etnică în componența populației și nu are formațiune statală dincolo de granițele Ucrainei”. O asemenea definiție propusă de Zelenski înseamnă că rușii nu pot fi considerați popor băștinaș. În același timp, în proiectul de lege se consemnează separat noțiunea de popoare băștinașe ale Crimeii, căreia îi corespund tătarii crimeeni, karaimii și crimciakii.

La ședința sa de marți, Duma de Stat a adoptat în unanimitate un proiect de declarație privind condamnarea acestui proiect de lege al lui Zelenski și a cerut structurilor interparlamentare și parlamentelor țărilor membre UE să se pronunțe împotriva unei astfel de inițiative.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.